Париз, током протеста због пензионе реформе ухапшено 217 људи

Полиција је употребила сузавац и водене топове против демонстраната на Тргу Конкорд у Паризу, где се окупило око 7.000 људи у знак протеста због реформи пензионог система.

Како је пренео Ројтерс, демонстранти су бацали каменице на полицију која је потом интервенисала како би разбила групе учесника протеста.

Протести су одржани у готово свим већим градовима Француске.

Француска премијерка Елизабет Борн претходно је покренула специјалну процедуру за усвајање непопуларног закона о пензионој реформи у Народној скупштини без гласања, усред повика и скандирања левичарских посланика који су махали транспарентима против пензионе реформе.

Коришћењем такозваног члана 49.3 Устава, обезбеђено је усвајање предлога закона о подизању старосне границе за одлазак у пензију за две године – са 62 на 64, али то показује да председник Емануел Макрон и његова влада нису успели да обезбеде довољну већину у парламенту, пренео је Ројтерс.

Агенција оцењује да ће опозиционе странке вероватно тражити да се гласа о поверењу влади, али да је мало вероватно да ће влада пасти јер ће је већина конзервативних посланика вероватно подржати.

Макрон и његова влада тврде да је повећање старосне границе за одлазак у пензију неопходно да би се одржао пензиони систем, али његов неуспех да реформа пензионог система буде усвојена у парламенту представља ударац његовим напорима да спроведе нове реформе, наводи Ројтерс.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar