Параћин: Сећање на период када су производи из српске стакларе путовали у свет

Наизглед једноставни облици без много деформација који имају употребну али и уметничку вредност. То су предмети дизајнирани током деценија рада у Српској фабрици уметника коме је стакло и данас неисцрпна инспирација за рад.

„Још увек не видим моје ствари које сам ја дао да претрче у времену, још увек. Само сам приметио да код Кинеза који су били на франкфурском сајму неке ствари које су да кажем скинуте“, каже Србобран Боца Килибарда, уметник из Параћина.

Предмети које је дизајнирао Килибарда налазе се у музејима и приватним колекцијама широм света, али и домовима обичних људи који су посуђе бојеног стакла чували за специјалне прилике. Прича о стаклу добила је нову димензију током прошле године која је била светска година стакла.

„Свако од нас има кући јако богате и вредне колекције стакла, ми смо годинама некако то узимали здраво за готово, али сада ето када тога више нема, када ето већ десет година не ради погон ручно дуваног стакла, када су друге фабрике које су радиле такође стакло су се погасиле, видимо колику вредност заправо има стакло и некако се враћамо томе, то је и светски тренд“, наводи Бранислав Стојановић, директор Завичајног музеја у Параћину.

Србобран Боца Килибарда бави се примењеном уметношћу, сликарством, графиком, скулптуром, дизајном, али је стакло остало његова највећа љубав.

„Много волим стакло и највећа ми је радост што сам оставио мојој унуци и унуку и тако за покољења“, каже Србобран Боца Килибарда, уметник из Параћина.

Део стаклених предмета уметник ће поклонити музеју за сталну изложбену поставку. Биће то сећање на период када је из високих пећи у српској стаклари у свет путовало употребно и галеријско стакло на које су Параћинци поносни.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar