Параћин: Метеоролог-аматер на услузи пољопривредницима

Податке о времену аутоматска метеоролошка станица мери на 2,5 секунде и шаље вај-фај мрежом, преко базе, директно на интернет-страницу „Параћин метео“ где се ажурирају сваких 5 минута.

“Станице мере готово све податке од температуре, влажности ваздуха, висине и правца ветра, количине падавина, УВ зрачења, соларне радијације, значи буквално све. Мештани су много добро прихватили нарочито пољопривредници. Температуре прате сви али према некој мојој статистици, то су углавном људи узраста између 25 и 45 година”, каже Владимир Дикић, метеоролог аматер.

Владимир, по образовању саобраћајни инжењер, за метеорологију се заинтересовао још у основној школи. Тада је сам цртао своје карте и правио прогнозе, а онда са интернетом и новим технологијама отворили су се нови видици.

“Компјутери прорачунавају те податке који се добију мерењем, станице су сад углавном се прелази на аутоматику све је аутоматски, све је електроника, све мање ради човек”, објашњава Владимир Дикић.

Удружење „Параћин метео“ које је Владимир основао бави се ширењем мреже метеоролошких станица на територији Параћина.

Пољопривредници га често зову да питају колико је кише пало како би знали да ли им је на њивама и у баштама потребно наводњавање. Овог пролећа најчешће питање је било хоће ли бити мраза.

Овај април, каже Владимир, један је од 3 најхладнија од како се температура мери на територији Србије,

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar