„Овде не гледају одакле си, него ко си“ – како студенти из иностранства виде живот у Србији

У Студентском граду борави 506 академаца из више од 60 земаља – 462 преко пројекта „Свет у Србији“, а 44 преко пројекта „Србија за Србе из региона“. Највише страних студената студира медицину, ФОН и Факултет политичких наука. Зајдан каже да је за два месеца савладао српски језик.

„То је било на Авали, два месеца. Ја сам био на првом факсу на медицини у Палестини. Ја сам завршио прву годину. После тога ја сам добио овде стипендију, како се зове, ‘Свет у Србији’. И кажу да је овај факс овде, Медицински факс у Београду бољи него било где у Палестини, па сам одлучио да дођем овде“, каже Сами Зајдан, студент из Палестине Медицинског факултета Универзитета у Београду.

Илија је учио српски у Белорусији, а сада је на мастер студијама Факултета политичких наука.

„Ја сам завршио у својој земљи основне студије. Онда сам решио да дођем у Србију зато што се бавим балканским регионом, посебно Србијом, дошао сам због тога и надам се да биће боље“, наводи Илија Ткаченко, студент из Белорусије ФПН-а Универзитета у Београду.

Задовољни су и одабраним факултетима и студентским животом.

„Овде не гледају одакле си, гледају ко си. То си ти, што си ти. А ми се дружимо са вама као да смо ми одавде. Нема разлике између нас и вас“, поручује Зајдан.

И Илији се свиђа у Србији. „Искрено, мени се свиђа све. Па ја бих могао да кажем да је одлична атмосфера код вас у Студентском граду и на факултету. Такође, одлични су студенти и професори, сви су паметни, сви су добри, сви су гостољубиви“, додаје Ткаченко.

Директор Установе Студентски центар Београд Горан Минић наглашава да страни студенти имају исте услове за становање, учење и исхрану као што то имају и остали студенти.

„У оквиру комплекса се налази и амбуланта Студентске поликлинике, такође ту су и студентске организације и све оно што прати живот у овом највећем кампусу и комплексу на Балкану“, поручује Минић.

Интересовање за програм је све веће.

„Сигуран сам да ћемо и у наредном периоду имати још више пријављених, проблем су, ако могу да кажем, просторни капацитети. Да имамо више места у домовима, ми бисмо сигурно могли да примимо и већи број студената колико је интересовање у целом свету“, истиче Бојан Тубић, помоћник министра просвете.

По стицању дипломе углавном се враћају у земље из којих су дошли и тамо заузимају одговорне функције у друштву.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar