Osmanijeva i Kurti preneli Makronu da podržavaju francusko-nemački predlog

Emanuel Makron je primio Vjosu Osmani i Aljbina Kurtija u Jelisejskoj palati u Parizu, saopšteno je iz predsedništva u Prištini.

Zvaničnici iz Prištine ponovili su posvećenost dijalogu, zasnovanog, kako su rekli, „na očuvanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i funkcionalnosti Kosova“.

Osmanijeva i Kurti govorili su o nedavnim dešavanjima na severu KiM, ističući da institucije u Prištini ostaju posvećene miru, stabilnosti i garantovanju bezbednog okruženja za sve građane.

„S tim u vezi, Osmani i Kurti su spomenuli destabilizujuće tendencije Srbije, kroz jačanje njenih nelegalnih struktura na Kosovu, zastrašivanje srpskih građana i podsticanje kriminalnih grupa da naruše red i zakon na severu“, navodi se u saopštenju.

Rekli su da će Priština nastaviti da bude koordinisana sa međunarodnim partnerima za rešavanje bezbednosnih izazova.

Preneli su Makronu da francusko-nemački predlog „služi kao dobra osnova“ za dalje razgovore sa Beogradom, zahvalivši mu se na posvećenosti da sa Nemačkom ubrza dijalog.

Predsednik Aleksandar Vučić, koji se takođe sastao s francuskim predsednikom, odbacio je ideju da se o ZSO raspravlja u okviru francusko-nemačkog plana za KiM.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar