Osmani: Vanredni izbori za predsednike četiri opštine na severu 11. ili 18. decembra

Na sastanku Vjose Osmani sa predstavnicima političkih partija održane su konsultacije o određivanju datuma vanrednih izbora za gradonačelnike opština – Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok – nakon što su poslednji gradonačelnici podneli ostavke zbog odluke o registarskim tablicama.

Na sastanku nisu bili predstavnici Alijanse za budućnost Kosova i Srpske liste.

Na sastanku su bili prisutni predsednik Partije kosovskih Srba, PSK, Aleksandar Jablanović i predsednik Progresivno-demokratske stranke Nenad Rašić.

Jablanović je rekao da za njegovui stranku eventualno učešće na lokalnim izborima zavisi pre svega od raspoloženja među Srbima na severu i stavova zvaničnog Beograda.

„Kada se sve sabere i podvuče moramo da pratimo komunikaciju i signale koje nam vlada Srbije šalje, I mi se tim signalima svakako nadamo u budućem periodu“, rekao je Jablanović novinarima, dodajući da je Vjosi Osmani preneo da nije trenutak za izbore.

Nenad Rašić je u sličnom tonu nastupio na današnjim konsultacija i naveo da uslova za održavanje vanrednih izbora nema.

„Izbori kao takvi mogu da budu iskorišćeni za podizanje tenzija, moguće incidente, čak i eskalaciju i određenih neželjenih radnji i nasilja. Čak sam i zahtevao da se nađe način kako da izbore u ovom momentu prolongiramo za određeni vremenski period“, rekao je Rašić nakon konsultacija i upozorio na dolazeći 21. novembar.

Rašić, međutim, nije isključio mogućnost da bi kandidati za poslanike iz njegove stranke mogli da popune upražnjena mesta u skupštini u Prištini, napuštanjem skupštine poslanika Srpske liste.

„Razumem okolnosti povlačenja iz institucija, ali molim njih da razumeju nas, da nama na jugu jedini mehanizam i način borbe nam je kroz institucije. Ukoliko bude ponuđeno, mi ćemo pokušati da se izborimo kroz naše da kroz institucionalno delovanje delujemo kroz institucije“, podvukao je Rašić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar