Orlić: Očekujem da ćemo do četvrtka imati novu vladu

Skupština Srbije razmatraće na posebnoj sednici izbor nove vlade. Poznata su imena svih kandidata za ministre. Dosadašnji direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević preuzeće istoimeni ministarski resor.

Sa mesta direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, u Vladu ulazi Mihailo Jovanović i vodiće Ministarstvo informisanja i telekomunikacija. U novoj Vladi Srbije neće biti Zlatibora Lončara, Branislava Nedimovića, Zorane Mihajlović, Nebojše Stefanovića i Jadranke Joksimović.

Vladimir Orlić ističe za RTS da pet sati za raspravu o novoj vladi predviđa Poslovnik, dok je u praksi to, gotovo uvek, dvostruko više. „Svaki šef 15 poslaničkih grupa, računajući replike i pozivanje na povredu Poslovnika, što će samo po sebi trajati pet sati“, navodi Orlić.

Očekuje da će se pozivanje na povredu Poslovnika dogoditi i više desetina puta, a da ćemo tek u sredu doći do same rasprave.

Naglašava da se neće razmatrati amandmani, budući da se raspravlja samo o sastavu nove vlade.

Pored sastava Vlade, mandatarka će obrazložiti glavne elemente politike novog kabineta. Prema njegovim rečima, cela Srbija očekuje da će se obezbediti kontinuitet politike koja se već vodi u, kako je naglasio, trenutku velikih potresa u Evropi i svetu.

Prvo ide ekspoze mandatarke Ane Brnabić. Ministri neće govoriti dok ne budu izabrani, a svaki poslanik će ispred sebe imati tekst ekspozea, navodi Orlić.

Kada će Vlada biti izbarana, Orlić kaže da zavisi od toga koliko će poslanici biti raspoloženi za priču. Sednica će trajati i posle podne i uveče, sutra nastavljamo, a posle glasanja, poslanici će polagati zakletvu, dodaje predsednik Skupštine Srbije.

Orlić procenjuje da će nova vlada biti izabrana do četvrtka.

„Uvek su pozvani i predstavnici državnih organa, kompletan diplomatski kor, a očekuje se da će predsednik Aleksandar Vučić prisustvovati polaganju zakletve članova nove vlade“, kaže Orlić.

Direktan prenos sednice parlamenta počinje u 12.30 na RTS 1. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar