Opozicija u Prištini zamera što u predlogu sporazumu nema međusobnog priznanja

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići smatra da je Priština izgubila priznanje i dobila Zajednicu.

„Mora se glasno i jasno reći: već je zvanično evidentno da evropski predlog ne predviđa međusobno priznanje, kao glavni kriterijum za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i otvaranje evropske perspektive za našu državu“, piše u komentaru predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići.

Ocenio je da je premijer Aljbin Kurti „pogrešnim postupcima i politikom nepovratno degradirao proces dijaloga“.

„Shodno tome, omogućio je uklanjanje konačnog sporazuma usredsređenog na uzajamno priznavanje i doneo zemlji privremeni sporazum sa Udruženjem u centru“, napisao je Krasnići na Fejsbuku.

Demokratski savez Kosova u reakciji takođe ističe činjenicu da dogovor u Briselu ne sadrži međusobno priznanje.

„Iz izjave premijera o ovom sporazumu koji je već usaglašen, ali još nije predstavljen Skupštini Kosova, potvrđena je zabrinutost DSK, koja je već objavljena. Ovaj sporazum nije konačan i ne sadrži međusobno priznanje. Štaviše, zadržava dvosmislenost u tumačenju političkog statusa dve države“, navodi se u saopštenju DSK i ističe da je „to bio cilj Srbije“.

„Sve osim priznanja – bio je cilj Srbije. Sve osim priznanja ima ovaj sporazum, koji su strane već prihvatile. Prihvaćeni dokument predviđa i primenu svih dosadašnjih sporazuma – uključujući Zajednicu, kao i poseban status SPC. Premijer samo treba da se usaglasi o datumu osnivanja Zajednice, pošto je on, prihvatajući primenu preliminarnih sporazuma, pristao na njeno osnivanje“, navodi se u saopštenju.

DSK smatra da je, prema njihovim rečima, potpuno pogrešno Kurtijevo vođenje procesa dijaloga tokom poslednje dve godine pomerilo proces dijaloga od konačnog i pravnoobavezujućeg sporazuma u ​​osnovni sporazum, bez priznanja u njemu, i uz kontinuitet dijaloga u narednim godinama.

„Zaključak između izbora takvog sporazuma i eventualne izolacije Kosova je odgovornost premijera“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Alijanse za budućnost Ramuš Haradinaj naveo je na Fejsbuku da „sporazum predstavlja faktičko prihvatanje nezavisnosti Kosova, čime se vraća politička i bezbednosna normalnost“.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar