Они су нам дали лекције храбрости и хуманости – додељена признања за најплеменитије подвиге

Ко зна каква би била судбина Нађе, бебе лептира коју су родитељи када су сазнали да има ретку, неизлечиву болест оставили у породилишту, да није било Татјане Обрадовић. Чачанка, мајка троје деце и бака исто толико унучади, подарила је Нађи дом и нову породицу.

„Да се посебно захвалим мојој Нађи која ме је научила да бити храбар значи ходати са осмехом и када вам се плаче, да бити посвећен значи не одустати ни када би многи то учинили, да бити срећан значи захваљивати се на сваком тренутку у коме осмех детета значи наду“, наводи Татјана Обрадовић из Чачка.

Живот Немање Човића однео је Дунав на Преображење, док је спасавао капетана брода. Постхумно је одликован златном плакетом.

„Немања је, како су нам његове колеге рекле, бацио то своје јастуче у нади да ће му помоћи, међутим није размишљао о себи, када је вир повукао њега. Тако да су капетана нашли после два сата са тим јастучетом, а Немању су нашли три дана касније“, истиче Жељка Јањић из Пригревице код Апатина, Немањина мајка.

Својим гласом Павлина Радовановић прикупља донације за осликавање цркве у родном Ораховцу из којег се нада да никада неће морати да оде. Добитница је златне плакете за дечји подвиг.

„Мој први наступ је био у Грачаници за Видовдан. Ту сам имала стварно, веома, веома велику трему. Ја већу трему у животу нисам имала“, наглашава Павлина Радовановић.

За најплеменитији колективни подвиг – плакета братству Манастира Драганац са Косова и Метохије, духовном седишту за 30.000 Срба Косовског Поморавља.

Уручене су и плакете за помоћ у невољи, сиромаштву, несрећама, онима који су спасавали децу из ризичних ситуација, жене од насилника, повређене у саобраћају, дављенике. О онима које су спасавали нису знали ништа осим да су у невољи.

„Као да се приближавамо временима када ће племенити подвиг бити да неко некоме назове добар дан или придржи врата од лифта. Времену када ће златне плакете за најплеменитији подвиг добијати они који су некоме казали – хвала, извини или опрости“, поручио је академик Матија Бећковић, председник жирија за доделу плакете за најплеменитији подвиг.

И зато, каже, признање за најплеменитији подвиг године постаје неки вид домаће легије части која се не носи на реверу него на срцу и образу.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar