Odgovor Radio-televizije Srbije na otvoreno pismo Dragana Đilasa

Od 1. jula, zaključno sa današnjim danom, u Jutarnjem programu održano je 37, a u emisiji „Reč na reč“ 21 debata o različitim temama: o međupartijskom dijalogu i ulozi evropskih posrednika, o izbornim uslovima, ekologiji i zaštiti životne sredine, o zakonu o eksproprijaciji i „Rio Tintu“, o prioritetima i situaciji u glavnom gradu, o referendumu o promeni Ustava Srbije, o snabdevanju električnom energijom (u vreme kada su građani u zapadnom delu Srbije tokom snežne mećave u januaru ostali bez električne energije) i mnogim drugim, u tom trenutku aktuelnim, temama.

Zadate teme su okvir za debatu i suočavanje političkih stavova, tako da učesnici mogu da iznesu i svoje stavove o drugim temama, ali pod uslovom da poštuju pravila ponašanja koja isključuju klevete i vređanje protivkandidata.

Otkako su počeli sukobi u Ukrajini, ta tema zauzima značajan segment u našem programu, pa tako i u predizbornim debatama.

Iako je za debatu 8. marta u Jutarnjem programu povod bila Ukrajina, kao i u emisiji „Reč na reč“ sedam dana ranije, tema je bila drugačija, kao što je i najavljeno gostima – u prvoj se razgovaralo o političkoj i vojnoj neutralnosti i odnosu prema NATO savezu, a u drugoj o političkim i ekonomskim posledicama krize po Srbiju – posle glasanja u UN i u kontekstu poskupljenja nafte i gasa.

Poziv listi „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ upućen je u nedelju 6. marta (dva dana pre debate, kao što inače i zovemo sve goste). Iste večeri, pošto smo obavešteni da će Srpsku naprednu stranku predstavljati Vladimir Đukanović o tome su informisani predstavnici druge liste.

Podsećamo da tokom ranija dva susreta SNS-a i SSP-a u Jutarnjem programu do ulaska u studio nismo znali imena njihovih predstavnika, jer nijedna stranka nije želela prva da otkrije ime. Tako je bilo i 10. septembra (Borko Stefanović i Vladimir Orlić) i 10. februara (Goran Vesić i Dušan Nikezić).

U nastavku, objavljujemo i mejl kojim su nas iz liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ obavestili da neće učestvovati u debati 8. marta, kao i odgovor voditelja razgovora u Jutarnjem programu Dragane Ignjić na taj mejl.

*

Mejl SSP-a (ponedeljak, 7. mart, 12.14)

Poštovana Dragana,

nismo u mogućnosti da obezbedimo adekvatnog sagovornika za jutarnji program na temu Ukrajine za sutra.

Pre samo nekoliko dana, u ime koalicije „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“ u emisiji Reč na reč naše stavove na tu temu je izneo gospodin Zoran Lutovac.

Najljubaznije vas molimo da nas obavestite da li je vaša emisija deo predizbornog programa u okviru koga građani treba da se informišu o stavovima političkih aktera koji učestvuju na aprilskim izborima ili i dalje pratite dnevne aktuelnosti po vašem izboru.

Takođe vas molim da nas obavestite da li će i kada teme biti: organizovani kriminal, endemska korupcija, rast cena i uticaj na životni standard, stanje zdravstvenog sistema, radnička prava, uništavanje prirode, obrazovanje i nauka…
Srdačan pozdrav
Sekretarijat
Stranka slobode i pravde

*

Odgovor SSP-u (ponedeljak, 7. mart, 12.38)

Poštovani,

Situacija u Ukrajini je svetska tema broj 1, pa je velika tema i u našem programu. Tema sutrašnje debate (kako sam najavila u sms poruci Olgi) jeste pozicija Srbije u kontekstu ukrajinske krize (ekonomske i političke posledice).

Teme u Jutarnjem programu kao i u debati „Reč na reč“ formulišu urednici debate, ali ih u stvari diktiraju okolnosti i događaji. Do sada smo (ako ste pratili debate koje su počele 1. jula 2021. godine – a morali ste primetiti, pogotovo jer ste u nekima i učestvovali) razgovarali o različitim političkim, ekonomskim, ekološkim, manjinskim i drugim pitanjima.

Ukoliko vaša lista ne vidi interes da o različitim temama predstavi svoje stavove gledaocima RTS-a, to je vaš izbor u koji ne želim da se mešam. Ali ću, kao novinar, da vas pozovem prvom sledećom prilikom ponovo, kao što ću morati sutra da informišem naše gledaoce o vašem odgovoru na ovaj naš poziv.

O temama svih narednih debata bićete, pod istim uslovima kao i sve druge liste, blagovremeno informisani (a to znači u slučaju Jutarnjeg programa, najranije dva dana pre emisije).

O redosledu predstavljanja izbornog programa na Javnom servisu takođe ćete biti blagovremeno informisani i pod istim uslovima, kao i sve druge liste. Trebalo bi da znate i da se uslovi i termini obaveznog predstavljanja utvrđuju pošto istekne rok za predaju lista.

Srdačan pozdrav,
Dragana Ignjić

*

DEBATE U JUTARNjEM PROGRAMU

Od 1. jula do 1. novembra 2021.

Novembar 2021.

4. novembar – Miloš Kovačević iz Socijaldemokratske stranke i Dejan Kesar iz Srpske napredne stranke

12. novembar – Milica Đurđević Stamenkovski iz Srpske stranke Zavetnici i Aleksandar Marton iz Lige socijaldemokrata Vojvodine

18. novembar – Vladimir Pajić iz Pokreta slobodnih građana i Đorđe Todorović iz Srpske napredne stranke

25. novembar – Stefan Jovanović iz Narodne stranke i Đorđe Milićević iz Socijalističke partije Srbije

Decembar 2021.

3. decembar – Vojin Biljić iz Dosta je bilo i Branimir Jovanović iz Socijaldemokratske partije Srbije

9. decembar – Biljana Đorđević iz „Ne davimo Beograd“ i Đorđe Todorović iz Srpske napredne stranke

17. decembar – Boško Obradović iz Srpskog pokreta Dveri i Nevena Đurić iz Srpske napredne stranke

Januar 2022.

5. januar – Biljana Đorđević iz „Ne davimo Beograd“ i Đorđe Milićević iz Socijalističke partije Srbije

12. januar – Sanja Jefić Branković iz Socijaldemokratske partije Srbije i Tamara Milenković Kerković iz Dveri

20. januar – Srđan Sandić iz Socijaldemokratske sranke i Vladimir Orlić, potpredsednk Srpske napredne stranke

27. januar – Zoran Lutovac, predsednik Demokratske sranke, i Vladimir Orlić, potpredsednk Srpske napredne stranke

Februar 2022.

3. februar – Miloš Jovanović iz DSS (koalicija NADA) i Đorđe Milićević iz SPS

10. februar – Dušan Nikezić iz Stranke slobode i pravde i Goran Vesić iz Srpske napredne stranke

17. februar – Dobrica Veselinović (koalicija „Moramo“) i Toma Fila (SPS-JS)

24. februar – predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić

Mart 2022.

1. mart – Usame ZUKORLIĆ („Muftijin amanet, Stranka pravde i pomirenja, Usame Zukorlić“) i Balint PASTOR („Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor“)

3. mart – Milica Đurđević Stamenkovski, „MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI – SRPSKA STRANKA ZAVETNICI“ i Miloš Parandilović, „BOŠKO OBRADOVIĆ – SRPSKI POKRET DVERI – POKS – MILOŠ PARANDILOVIĆ – PATRIOTSKI BLOK ZA OBNOVU KRALjEVINE SRBIJE“

8. mart – Vladimir Đukanović, lista „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ i Goran Radosavljević, lista „Ajmo ljudi“

10. mart – Radomir Lazović, „MORAMO – AKCIJA – Ekološki ustanak – Ćuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović“ i Vojin Biljić, „SUVERENISTI – Saša Radulović (DJB), Milan Stamatović (ZS), dr Jovana Stojković (ŽZS)“

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar