Одаловић: Сазнања о могућој локацији масовне гробнице о којој се годинама ћути

У Бриселу је пре неколико дана постигнут договор Београда и Приштине о несталима

Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Србије рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је договорена деблокада процеса што је од изузетног значаја.

Истиче да је Курти блокирао процес пре две године у Бриселу. „Ако на приштинској страни буде спремност да оно што је потписала имплементира, врло брзо ући ћемо у наставак процеса и кренути да радимо на терену, да претражујемо локације на којима ће се, према информацијама које помиње и Приштина, извршити провере“, рекаo је Одаловић.

„Имамо информације о могућој локацији масовне гробнице а да се о њој годинама ћути, она се не претражује. Tо је важна ствар целог овог процеса“, подвукао је Одаловић.

Друго је, наводи, формирање заједничке комисије, ЕУ би требало да буде на челу, са представницима Београда и Приштине и Међународним комитетом црвеног крста који, иначе, председава радном групом за нестала лица.

„И да и то буде нешто што ће бити додатна подршка, јер нам ветар у леђа треба, због огромног броја архива који су изнели међународни представници који су били у различитим мисијама, да буду доступни Приштини и Београду, да у њиховим претрагама видимо да ли имамо информације о потенцијалним локацијама“, каже председик Комисије за нестала лица.

Напомиње и да породице овде имају значајнију улогу.

„Председник Вучић је у Бриселу рекао да нам треба 24 сата од пријаве локације, о постојању гробнице – ми ћемо бити на локацији. Позваћемо Приштину да буде заједно са нама, да урадимо то транспарентно, али то тражимо и од Приштине, то је елементарна ствар због приступа“, закључио је Одаловић. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar