Odalović: Nema budućnosti za Srbe na KiM dok god Priština vodi ovakvu politiku

Tokom vikenda, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji u dva odvojena incidenta, jedan srpski mladić je ranjen nožem kod Vitine, dok je u Gračanici ispaljeno više metaka iz automobila u pokretu.

„Postoji kontinuitet napada na Srbe i ne postoji želja da Albanci to osude i kazne počinioci. To su motivisani napadi“, rekao je gostujući u Jutarnjem programu Veljko Odalović.

Istovremeno, podseća Odalović, prištinske institucije rade eksproprijaciju zemljišta na severu Kosova i pokušavaju da izazovu incidente kako bi opravdali nameru da sprovedu punu kontrolu nad celim Kosovom, pre svega u severnom delu.

„Imamo ranjene mladiće, ljude u zatvorima… Srbi nisu sigurni, ni u etnički čistim sredinama, ni u multietničkim sredinama, ni na putu. Nema budućnosti za njih dok god Priština vodi ovakvu politiku, jer oni vide Kosovo bez Srba i vide Kosovo kao samoproglašenu državu“, rekao je Odalović.

Predsednik vladine komisije kaže da je ZSO deo sporazuma potpisanog pre 10 godina, i od tada je prošlo već nekoliko vlada u Prištini i ni jedna nije htela da formira ZSO.

U Beograd danas stiže specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak koji će prethodno posetiti i Prištinu. Lajčak je u januaru boravio kao deo „velike petorke“. 

„Ovo je trenutak kada ZSO mora da se formira i mislim da je upravo predstojeća poseta Miroslava Lajčaka ključna da se Srbima obezbedi mogućnost da mirno žive. Bilo bi krajnje neodgovorno da Lajčak kao izaslanik EU ne insistira na implementiranju sporazuma čiji su oni garanti. Oni moraju da se vrate na prvi osnovni sporazum i da se on implementira a onda se može razgovarati i o drugim pitanjima. Kurti, hteo on ili ne, sa njim ili bez njega, taj sporazum mora da se implementira, da se formira Zajednica srpskih opština kako bi dobili jednu sredinu u kojoj ima sigurnosti, i da se povuku specijalne jedinice sa severa Kosova jer je jedina njihova funkcija zastrašivanje Srba“, rekao je za RTS Veljko Odalović.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar