Obrad Kesić: Akcija srpskog kokusa odjeknula u Kongresu SAD

Razlog za to su, objasnio je Kesić za emisiju „Magazin na Prvom“Prvog programa Radio Beograda, zajednički ciljevi Beograda i Vašingtona na Zapadnom Balkanu, a pre svega želja za izgradnjom i uspostavljanjem trajnog mira.

Inicijativa kongresmena, istovremeno, ukazuje i na veliku i značajnu aktivnost srpske ambasade i ambasadora Marka Đurića, usmerenu ka jačanju srpskog kokusa u Kongresu.

Sam srpski kokus jeste grupacija koja okuplja kongresmene koji iskazuju poseban interes za unapređenje odnosa Srbije i SAD, ali i ostale teme koje se odnose na srpski narod. Kesić precizira da je ambasada Srbije uložila dosta truda da se ojačaju aktivnosti sa članovima kokusa, a on je potvrđen upravo pismom 16 kongresmena.

Drugi značajan aspekt inicijative jeste u činjenici da se kroz pismo kongresmena pokazuje sve veći značaj i uloga srpske zajednice u javnom i političkom životu SAD.

Od poslednjih predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama članovi srpske zajednice u celoj zemlji, a posebno u ključnim državama za predsedničke izbore i izbore za Kongres – u Ilinoisu, Viskonsinu i Nevadi, pokazuju veliku efikasnost u radu i zrelost u komunikaciji sa sopstvenim predstavnicima u Kongresu. To je rezultiralo činjenicom da su kongresmeni članovi srpskog kokusa, ali i oni izvan njega, pismom Bajdenu pokazali podršku jačanju odnosa dveju država.

Važno je da inicijativa 16 kongresmena dolazi posle intenzivne kampanje koja se u Kongresu SAD vodila i protiv Srbije, a u kojoj su učestvovali predstavnici albanskih, bošnjačkih i dela crnogorskih zajednica. Kesić ističe da te antisrpske aktivnosti nisu uspele da u Kongresu SAD zatvore prostor za aktivnosti Srbije, a preko nje i Republike Srpske.

Obrad Kesić ocenjuje i da je inicijativa kongresmena jasan pokazatelj da su naši odnosi sa Kongresom kvalitetni, da svakog dana jačaju i da protivnici i konkurenti Srbije više ne mogu da nameću samo jednu sliku viđenja dešavanja koja se odnose na raspad SFRJ i dešavanja iz tog perioda.

Politički analitičar Obrad Kesić, u emisiji „Magazin na Prvom“ Prvog programa Radio Beograda navodi i da aktivnosti jermenskog kokusa predstavljaju model koji bi i srpski kokus trebalo da sledi.

 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar