Обележен Дан сећања на жртве Холокауста

На Старом сајмишту, месту најозлоглашенијег нацистичког логора на територији окупиране Србије, државни секретар Министарства за рад, борачка и социјална питања Зоран Антић предводио је државну церемонију полагања венаца и одавања почасти заробљенима и настрадалима.

У Централној кули на Старом сајмишту привремено је организована изложба „Логор на Београдском сајмишту 1941–1944“, која ће посетиоцима бити доступна након завршетка радова на Централној кули.

И заменица градоначелника Београда Весна Видовић положила је венац на Споменик жртвама геноцида.

„Овде, на Старом сајмишту у Београду, у два нацистичка логора, у оквиру тадашње НДХ, страдало је више од 6.500 Јевреја, око 10.000 Срба и више стотина Рома од 1941. до 1944. године. Сећањем на њихово страдање, Србија показује посвећеност култури људских права и културу сећања. На простору Старог сајмишта, који је деценијама био запуштен, почела је изградња Меморијалног комплекса 27. јула прошле године. Прва фаза радова је завршена, а биће формирана још два музеја у којима ће бити документа, фотографије и докази нацистичких злочина“, рекла је Видовић.

Дан сећања обележава се као спомен на 22. април 1945. године и пробој групе заробљеника усташког логора смрти у Јасеновцу – Доња Градина у НДХ.

Концентрациони логор Јасеновац једно је од највећих стратишта у Другом светском рату. У том логору убијено је на стотине хиљада цивила – највише Срба, Јевреја и Рома, укључујући десетине хиљада деце.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar