Obeležen Dan Amerike u Beogradu

Trenutne srpsko-američke odnose možda najbolje oslikava što u kancelariji glavnokomandujućeg u bazi Nacionalne garde Ohaja stoji srpska zastava i fotografija sa srpskim predsednikom.

Jedna soba u sedištu guvernera države Ohajo Majk de Vina i naučni centar na Univerzitetu u Atensu u Ohaju nose ime bivšeg guvernera i senatora srpskog porekla Džordža Vojinovića.

„Smatramo da SAD nemaju većeg saveznika u ovom delu Evrope. Naravno, na nama je veliki zadatak da budemo proaktivniji“, kaže Vladimir Marinković iz Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

„Partnerstvo Srbije i Ohaja izgrađeno je na poverenju, poštovanju i direktnoj komunikaciji. Vežbamo zajedno, razmenjujemo iskustva i učimo jedni od drugih. Na kraju, kao partneri stvaramo sigurniji svet“, rekao je komandant Nacionalne garde Ohajo Džon Haris.

Od 2001. Sjedinjene Američke Države donirale su više od milijardu dolara, a tamošnje kompanije trostruko više i zaposlile 25.000 ljudi.

„Otvoreni Balkan održan pre nekoliko dana je savršen primer. Kao što je to rekao predsednik Vučić – naš posao je da rušimo istorijske barijere. Inicijativa Otvoreni Balkan to obećava, to je vizija ekonomskog razvoja, stabilnosti, sigurnosti i mira“, ističe zamenik ambasadora SAD u Beogradu Džon Ginkli.

U dugoj istoriji naših odnosa bilo je neslaganja, podseća potpredsednica Vlade.

„Kada je Vašingtonu bila draža Priština ili kada su u Beogradu paljene američke zastave, ali je više, posebno poslednjih godina kada se uvažava srpsko mišljenje, razgovara i pruža podrška Srbiji“, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka za energetiku Zorana Mihajlović.

Da su odnosi zreli za sporazum o strateškom partnerstvu saglasan je i Ivica Dačić. Bez dobrih odnosa sa Amerikom, kaže, nema ni jake ekonomije, evropskih integracija i rešenja za Kosovo i Metohiju.

„Srbija i Amerika imaju budućnost samo u savezništvu i partnerstvu a ne u konfliktu“, smatra predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

Onima koji su svojim političkim, društvenim, privrednim, naučnim ili kulturnim delovanjem doprineli razvoju odnosa dveju zemalja uručena su priznanja. Predsedniku Vučiću koji je bio sprečen da prisustvuje priznanje će biti naknadno uručeno.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar