NVO traže od Vučića da prihvati predloge za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

„Institucije Republike Srbije i njihovi predstavnici, kao nosioci javnih funkcija, dužni su da svojim građanima i budućim generacijama garantuju punu primenu budućih sporazuma između Kosova i Srbije“, ističe se u saopštenju NVO.

Ukazuje se da je to istorijska prilika da vlasti u Srbiji i njeni građani prihvate realnost, kao i da se postave temelji za izgradnju dobrosusedskih odnosa Srba i Albanaca koji bi trajno promenili perspektivu čitavog Balkana.

Dodaje se da svaka nemogućnost razgovora sa Prištinom ima korene u našoj konfliktnoj prošlosti te je, kako se navodi, preko potrebno da se rešenja pronalaze radom na uzrocima koji predstavljaju žarišta našeg nerazumevanja i imaju posledice na svakodnevne živote ljudi. 

„Našim društvima potrebno je zrelo i odgovorno političko delovanje, koje otvara prostor za razmenu na svim nivoima i promenu ustaljenog načina na koji se međusobno posmatramo više od tri decenije. Smatramo neophodnim za trajno društveno isceljenje da se nastavi zaustavljen proces traganja za sudbinom ubijenih i nestalih tokom oružanog sukoba na Kosovu i da se počne sa primenom mehanizama tranzicione pravde na institucionalnom nivou“, navodi se u saopštenju.

Naglašava se da institucije Srbije moraju biti odlučne, istrajne i spremne da zaustave ekstremističke politike i delovanja različitih grupa i pojedinaca, uključujući i one grupe i pojedince koji, kako se navodi u saopštenju, deluju ili su delovali uz podršku vlasti u Srbiji a koje ugrožavaju mir, evropsku budućnost zemlje i promovišu kršenje ljudskih prava, diskriminaciju, mržnju i laži u javnom prostoru.

„Evropski pregovori Beograda i Prištine i sporazum koji je predstavljen pregovaračkim stranama moraju biti transparentno komunicirani uz iznošenje svih relevantnih informacija u javnost“, smatraju NVO.

Ocenjuju da novi sporazum dobra prilika za zaokret Srbije i izgradnju politike pomirenja koja će graditi veze, čuvati mir i jačati vladavinu prava.

Smatraju da je to ujedno i prilika da Srbija svetu pokaže da se njena spremnost da ide napred ogleda u hrabrosti da donose odluke koje doprinose rešavanju istorijskih konflikata.

U saopštenju se zaključuje da je samo takav politički i društveni kurs garancija za neponavljanje sukoba iz prošlosti i izgradnju budućnosti u kojoj jedni drugima nismo pretnja, već partneri.

Saopštenje je potpisalo 19 nevladinih organizacija i pojedinaca – Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji, Hartefakt, Centar za praktičnu politiku, Civil Rights Defenders, Institut za evropske poslove,  Građanske inicijative, Žene za mir, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Novi optimizam, Centar za ljudska prava Niš, Konsultacije za lezbejke, Nataša Govedarica, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Žene u crnom Srbija, Beogradski centar za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Biljana Srbljanović, Svetislav Basara, Atina – Udruženje građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar