Новине приликом оснивања и ликвидације фирми, шта чека предузетнике од 10. маја – објашњава директор АПР-а

Милан Лучић, у интервјуу за РТС, објашњава у чему се поступак принудне ликвидације ове године разликује, као и зашто фирме не би требало да чекају, већ да саме покрену процес ликвидације.

Агенција за привредне регистре покренула је поступак ликвидације за 4.000 привредних друштава. Да ли се овај број разликује у односу на претходне године?

Поступак принудне ликвидације је континуирани процес који Агенција за привредне регистре спроводи од 2019. године. Циљ тог процеса јесте да из нашег пословног регистра избрише све оне фирме које су престале да функционишу. Тако да, прве године када је тај поступак спроведен, спроведен је на 23.000 привредних субјеката. Тај број се из године у годину смањује. Прошле године је то било 5.800, а у фебруару месецу Агенција за привредне регистре отпочела је поступак брисања у поступку принудне ликвидације за око 4.000 привредних субјеката.

Да будемо прецизни, реч је искључиво о привредним друштвима која су у дужем периоду кршила прописе из закона о рачуноводству?

Да, дакле, Закон о привредним друштвима дефинише више разлога због којих неки привредни субјект може ући у поступак принудне ликвидације. Али из нашег искуства, највећи број привредних субјеката које ми угасимо у том поступку су баш та привредна друштва која за две календарске године нису поднела финансијске извештаје.

Свих ових година процедура је више-мање иста, али од ове године биће и неких новина?

Сам регулатор сагледава процедуру и гледа да ту процедуру поједностави или убрза. Тако да, у претходним годинама, тај први корак објављивања огласа да су се стекли неотклоњиви разлози да се одређени привредни субјект стави у поступак принудне ликвидације, тај временски период у коме је оглас био објављен, трајао је 90 дана. Сада траје 30 дана. То је једини разлог, остало је све исто као претходних година и на крају тог процеса ми по службеној дужности из регистра бришемо те фирме.

Добили сте награду НАЛЕД-а за реформе које сте спровели, шта је ново што можемо да очекујемо?

Ми смо поносни на ту награду. НАЛЕД је наш партнер и ми са великом пажњом слушамо све оне препоруке које НАЛЕД даје да бисмо нашим привредницима, нашем привредном амбијенту олакшали процедуре које спроводи ова Агенција за привредне регистре.

Наравно, у наредном периоду Агенција има амбициозне планове. Оно што је законска обавеза, а која је врло значајно да сви наши привредници знају, јесте да након 10. маја привредна друштва се више неће моћи оснивати у папирном облику. Дакле, привредна друштва након тог датума ће бити могући основати искључиво електронским путем.

Након тог датума Агенција ће до краја године омогућити да се и сви остали регистрациони поступци пред Регистром привредних субјеката могу урадити електронским путем, а крајњи нам је циљ да у року од две године сви поступци у АПР-у буду потпуно дигитализовани и лакши за спровођење за наше грађане.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar