Нови снимци са места убиства тројице војника ЈНА у Словенији – могу ли помоћи у расветљавању злочина

Војници ЈНА Бранко Седлар и Османи Неџмедин и капетан Слободан Пантелић убијени су крајем јуна 1991. код граничног прелаза Шкофије у Словенији. У том тренутку на снази је било примирје успостављено после отцепљења Словеније и краткотрајних оружаних сукоба словеначких милиција и југословенске војске.

Истрага о томе после 32 године води се у српском Тужилаштву за ратне злочине. Тим поводом РТС-у су доставили кратак одговор.

„Тужилаштво за ратне злочине поступа у наведеном предмету, због постојања основа сумње да је у месту Шкофије у Словенији, у јуну 1991, извршен ратни злочин, када су убијени војници ЈНА Бранко Седлар, Османи Неџмедин и Слободан Пантелић“, наводе из Тужилаштва за ратне злочине.

Нема много информација о околностима страдања војника

О тачним околностима њиховог страдања нема много информација. Верује се да би расветљавању злочина могли да допринесу нови снимци с лица места, достављени Тужилаштву. Изјаве су дали и чланови породица убијених, међу њима и брат капетана Пантелића. Тврди да су убијени из заседе током покушаја да преузму храну из оближње карауле ЈНА.

„Ја желим исход овога случаја, да знам који је тај злочинац, који су то злочинци, у множини, није то један учесник, који су ти злочинци убили мог брата и двојицу војника, то ми је жеља да сазнам и остаће и даље. И хоћу да ова држава наша садашња, што кажу просто речено, истера дело на видело“, рекао је Петар Пантелић, брат Слободана Пантелића.

Заступник породица страдалих убиство код прелаза Шкофије карактерише као ратни злочин зато што је, указује, реч о недозвољеном начину ратовања. Расветљавање је, каже, важно да се историја не би поновила.

„Смирај душа сродника жртава почиње онога тренутка кад им се уруче посмртни остаци, а завршава се када извршиоци злочина буду осуђени. Тај смирај душа је од изванредног значаја за опстанак мира међу људима, а тиме и међу народима, тиме се изриче и друштвено-морална осуда чина и спречава да људи узимају правду у своје руке. Томе суђења служе, та осећања немају националност, веру нити расу“, рекао је Душан Братић, адвокат.

Kаже и да је у Словенији почињено много више злочина него што се у јавности говори. За свега неколико дана сукоба, подсећа, убијена су 44 војника и цивила на служби у ЈНА, а рањено 189. Већина су били војници на служењу обавезног војног рока.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar