Novi predlozi i stari zahtevi – za Srbiju dijalog i dalje jedina prihvatljiva ponuda

Uz dozu optimizma, o još jednom predlogu rešenja kosovsko-metohijskog pitanja, govori Aljbin Kurti.

Tvrdi da je u kancelariji visokog predstavnika u Briselu još u avgustu pokrenuta tema opšteg okvira sporazuma, čiji će centralni deo biti međusobno priznanje, te da veruje da će biti postignut u narednim mesecima.

Ipak, više od toga odjeknula je Kurtijeva optužba na račun Srbije, takođe izrečena na seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a u Prištini.

„Srbija preferira teritoriju drugih, ali bez drugih na njoj. Nemamo posla sa životnim stilom, kulturnim ili verskim pitanjima, nego sa tipičnim ekspanzionističkim idejama dominacije ovim regionom. Naravno, računajući i pomoć Rusije“, kaže Kurti.

Odgovara mu na to direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

„Kada se Aljbin Kurti usudi da govori o tome kako Beograd želi teritoriju bez drugih na njoj, verovatno polazi od sebe i svojih prethodnika koji su etnički od Srba očistili Kosovo i Metohiju. Po ko zna koji put pokušava da izjednači žrtvu i dželata“, ukazuje Petković.

„Preveliki ustupci u ponudi Nemačke i Francuske“

Kurtijeve optužbe i tvrdnje o razgovorima iz Brisela stižu dan pošto je predsednik Aleksandar Vučić govorio o ponudi Nemačke i Francuske – čija je suština u tome da Srbija dopusti ulazak Prištine u sve međunarodne institucije, u zamenu za brzi ulazak u Uniju i značajne ekonomske koristi. To je preveliki ustupak – smatraju poznavaoci.

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije kaže da je mnogo preduslova za eventualne kompromise u tom smislu.

„Ponavljam – ako bi Srbija pravila tako velike ustupke, onda je potrebno da Srbija ima s druge strane vrlo opipljive i konkretne pomake napred u statusu unutar EU i na Balkanskom poluostrvu“, smatra Zečević.

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da je to apsolutno neprihvatljivo i da sve varijante koje od Srbije traže da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova i omogući pristup u UN – nisu prihvatljive.

„Ponude sa parama, mislim da nemaju smisla i naprosto čak nisu ni moralne. Kosovo nije predmet trgovine za pare – to nije roba koja treba da se kupuje i prodaje, tako da to nije moguće iz te pozicije razgovarati“, ističe Milivojević.

Jedina za Srbiju prihvatljiva ponuda, smatraju analitičari, jeste da se dijalog nastavi, a rešenja traže političkim sredstvima, na principu kompromisa.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar