Nemačke kompanije planiraju dugoročne investicije u Srbiji

Na sastanku je ocenjeno da je potrebna dinamičnija zelena transformacija i uspostavljanje sistema podsticaja za korišćenje zelene energije s obzirom na resurse i klimatske uslove kojima Srbija raspolaže, poručuju iz Privredne komore Srbije.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović predočio je nemačkoj delegaciji mogućnosti investiranja u Srbiji, kao i ključne makroekonomske parametre i izazove u poslovnom ambijentu. 

Vesović je poručio da ćemo nastojati da zadržimo i dalje unapređujemo nivo nemačkih investicija u srpskoj ekonomiji, objavila je PKS.

„Naš posao je da obezbedimo da biznis bude brži, efikasniji i jednostavniji, kako kroz regionalne inicijative kao što su Otvoreni Balkan i Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana, tako i kroz podnošenje inicijativa vladi u najboljem interesu privrede“, ukazao je Vesović.

Direktor Nemačko-srpske privredne komore u Srbiji Aleksandar Markus naveo je da su nemačke kompanije koje rade na ovom tržištu opredeljene za dugoročne investicije i da planiraju nastavak poslovanja.

Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize PKS Bojan Stanić naveo je da je u 2022. godini Srbija ostvarila veoma visok deficit u ukupnoj spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni od gotovo 10 milijardi evra uzrokovan, pre svega, visokim cenama energenata. Ali, kako je naveo, to je kompenzovano značajnim suficitom u razmneni usluga, kao i visokim prilivom stranih direktnih investicija i doznaka.

Robna razmena Srbije je bila najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, dok su zemlje članice Evropske unije učestvovale su sa oko 60 odsto u ukupnoj razmeni. Glavni pojedinačni spoljnotrgovinski partner u izvozu Srbije je bila Nemačka, a slede Kina i Italija, navodi Stanić.

U delegaciji Istočnog komiteta nemačke privrede bio je i direktor Mihael Harms i regionalna direktorka za Jugoistočnu Evropu Ava Kviring.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar