Настављени сукоби у Судану и поред договора о прекиду ватре током Бајрама

Централна насеља у Картуму, некада најтраженије адресе у главном граду Судана, сада су толико опасна да становници једва чекају да побегну. Скоро недељу дана центар града је поприште борбе за власт, разорен гранатирањем и паљбом из аутоматског оружја док се десетине хиљада грађана крије по кућама. УН су саопштиле да је око 20.000 људи побегло из земље.

Сукоби су настављени упркос договору о прекиду ватре током Бајрама који је постигнут у среду, а становници Картума и даље покушавају да се евакуишу. Слична ситуација је и у граду Омдурману на другој страни Нила.

У говору поводом почетка Рамазанског бајрама, врховни судански генерал Абдел Фатах ал-Бурхан рекао је да војска остаје посвећена преласку на цивилну власт док се борба наставља између Бурханове војске и паравојних Снага за брзу подршку.

Омер Белал, становник кварта у Картуму близу великих министарстава и међународног аеродрома, послао је своју породицу код рођака у Ал-Хаџ Јусиф, на источној периферији града.

„Дошло је до насумичних артиљеријских удара и кућа мог комшије је погођена огромном ракетом. Читава насеља и области око нас су празне… Нико није остао овде“, рекао је Белала.

Процењује се да је око 300 људи погинуло, а хиљаде су повређене откако су избили сукоби у суботу. Страхује се да је број погинулих и рањених много већи.

Борбе се воде између војника лојалних генералу Абделу Фатаху ал-Бурхану, шефу прелазног владајућег сувереног већа Судана, и паравојних Снага за брзу подршку (РСФ), које предводи генерал Мохамед Хамдан Дагало, познат као Хемедти. Њихова борба за власт је одложила прелазак на цивилну власт и изазвала страх од дугог, бруталног грађанског рата.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar