Narodna stranka podnela Rezoluciju Skupštini Srbije: Odbaciti nemačko-francuski predlog o KiM

Iz Narodne stranke poručuju da odbacuju nemačko-francuski plan, i dodaju da se o budućem statusu Kosova i Metohije može razgovarati isključivo u Savetu bezbednosti UN.

„Skupština Srbije odbacuje takozvani nemačko-francuski plan za rešavanje statusa AP KiM budući da on ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije“, navodi se u rezoluciji koju je danas u parlamentu predao šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić. 

„Srbija, u skladu sa svojim Ustavom, voljom građana i međunarodnim pravom ne priznaje i nikada neće priznati, izričito ili prećutno na bilo koji način, jednostrano proglašenu nezavisnost AP KiM“, navodi se u dokumentu.

U Rezoluciji o osnovnim principima za dalje političke aktivnosti o osnovnim principima za dalje političke aktivnosti radi zaštite državnog i nacionalnog interesa na Kosovu i Metohiji ističe se da Srbija nikada neće pristati, izričito ili prećutno na bilo koji način, na članstvo samoproglašene države Kosovo u Ujedinjenim nacijama, piše u tekstu.

„Razgovori sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini pod pokroviteljstvom Evropske unije (takozvani Briselski dijalog) mogu se voditi samo o tehničkim pitanjima, kao što je to bio slučaj do 2011. godine“, navodi se u dokumentu.

Rezolucija narodne stranke, traži da se Vlada srbije obaveže  da vodi aktivnu diplomatsku kampanju u cilju sprečavanja članstva KiM u Ujedinjenim nacijama, Unesku, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.

Obratiti se predsednicima Rusije i Kine 

Dokumentom Narodne stranke je predviđeno da Skupština Srbije traži od predsednika Republike da se bez odlaganja pisanim putem obrati predsedniku Ruske Federacije i predsedniku NR Kine i da ih zamoli da kao stalne članice SB UN, vetom blokiraju svaki pokušaj članstva tzv. države Kosovo u Ujedinjenim nacijama.

„Obavezuje se Vlada Srbije da bez odlaganja i u punom kapacitetu nastavi međunarodnu diplomatsku kampanju za povlačenje priznanja, te da uspostavi sistem ekonomskih i trgovinskih povlastica za države koje nisu priznale tzv. nezavisnost Kosova ili koje su povukle takvo priznanje“, navodi se u rezoluciji.

Skupština u rezoluciji zahteva od Vlade Srbije i predsednika Republike da je redovno izveštavaju o razvoju događaja, toku razgovora sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini i međunarodnim činiocima, kao i o „sprovođenju ovde utvrđenih ciljeva, aktivnosti i mera za zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog uređenja Srbije“.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar