Napadnut dečak u Suvom Dolu

Kako se navodi u saopštenju, dečak je krenuo od kuće jutros peške, kada su mu iz automobila u pokretu dobacivali na albanskom.

„Dete je sagnulo glavu što je bio znak albanskim ekstremistima da ne razume jezik i da je reč o Srbinu, pa su potom zaustavili vozilo i pretukli dečaka“, ističe se u saopštenju.

Dodaju da je dečak jutros u pratnji oca Zlatka došao u KBC Kosovska Mitrovica sa vidnim povredama glave, hematomima i ogrebotinama, kao i podlivom ispod oka, a prema njegovim rečima napadači su mu zadali više udaraca i u predelu grudnog koša i stomaka.

„Urađena mu je kompletna dijagnostika i otpušten je na kućno lečenje. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković odmah je razgovarao sa ocem povređenog dečaka i pružio mu podršku i ponudio svu pomoć Kancelarije“, dodaje se u saopštenju.

„Posle napada na srpske mladiće u Štrpcu i Klokotu, još jedno srpsko dete našlo se na meti albanskih huligana i ekstremista. Do napada dolazi na mestu gde su stacionirani pripadnici Kurtijeve kosovske policije, zbog navodne ‘ugroženosti Albanaca’ u mešovitim sredinama. Istina je očigledno da je njihova namera da pružaju zaštitu huliganima i ekstremistima, da nekažnjeno napadaju Srbe i srpsku decu“, ističe se u saopštenju.

Niko ne sme da okrene glavu od ovog napada i čitava međunarodna zajednica mora da pogleda Lazara u oči i objasni mu zbog čega je napadnut na svom kućnom pragu, poručuje Kancelarija za KiM.

„Ovde ne sme biti mesta relativizaciji napada, jer je Lazar napadnut samo i isključivo zato što je Srbin“, zaključuje se u saopštenju.

Lazar. M: Nije mi jasno zašto su me napali

Lazar M. je za Kosovo onlajn ispričao da mu nije jasno što su ga napali.

„Jutros sam krenuo na posao i presreo me je auto. Rekli su mi nešto na albanskom, ja to nisam razumeo, spustio sam glavu i nastavio dalje. Oni su izašli iz auta, ja sam krenuo da bežim od njih, ali su me sustigli, uhvatili i onda su me šutirali i udarali gde su stigli. Ništa mi nisu rekli, samo su me tukli i uzeli su mi telefon iz jakne“, rekao je Lazar.

Kaže da mu se tako nešto prvi put desilo i da nikad do sada nije imao problema sa komšijama Albancima.

Dodaje da ga je strah zbog napada i da mu nije jasno zbog čega je pretučen, „da li im smeta što sam Srbin ili nešto drugo, stvarno mi nije jasno“.

Lazarov otac Zlatibor je naveo da mu je u policijskoj stanici u južnom delu Kosovske Mitrovice rečeno kako će biti preduzeto sve da napadači budu otkriveni, ali je poručio da u to ne veruje.

Srpska lista: Zahtevamo da se odgovorni pronađu, liše slobode i adekvatno kazne

Napad na srpskog dečaka Lazara M. od strane grupe Albanaca u Suvom Dolu pred očima „Kurtijevih specijalaca“ je nastavak plana Aljbina Kurtija da se Srbi zastraše i proteraju sa Kosova i Metohije, saopštila je Srpska lista (SL).

Nakon pokušaja ubistva Stefana i Miloša u Štrpcu i prebijanja Stefana Tomića u Klokotu, u svega nekoliko nedelja petnaestogodišnji Lazar M. je, kako se navodi, „četvrto srpsko dete koje su napali albanski ekstremisti“.

„Svesni da će i ovaj napad neko relativizovati želimo da naglasimo da su ove siledžije i ekstremisti Lazara pretukli samo zato što je Srbin, i zato što je višegodišnja praksa da se oni koji napadaju Srbe, našu decu i imovinu ne kažnjavaju. Diktatorski režim Aljbina Kurtija svojim delovanjem i političkim izjavama promoviše i podstiče nasilje kao način za rešavanje političkih problema. Ono što je najopasnije je ćutanje međunarodnih predstavnika“, navedeno je u saopštenju Srpske liste.

Srpska lista osudila je napad na Lazara, jer je, kako navode, to napad na svako srpsko dete, i svaku srpsku porodicu na ovim prostorima.

„Ujedno zahtevamo da se odgovorni pronađu, liše slobode i adekvatno kazne, kao i da se najhitnije pojača prisustvo međunarodnih bezbednosnih snaga u srpskim sredinama kako bi se esktremisti odvratili od napada na Srbe, našu decu i imovinu“, istaknuto je u saopštenju Srpske liste.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar