Na severu KiM nove barikade, u Bošnjačkoj mahali osvanuli plakati za bojkot srpske robe

Izveštaj Andrije Igića (19.30)

Your browser does not support the video tag.

Petković Rodeu: Kako to da niste osudili zabranu ulaska na KiM novinarki RTS

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković upitao je nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea zašto nije osudio zabranu ulaska na KiM novinarki RTS-a Svetlani Vukmirović i da li to znači da albanski novinari vrede više.

Petković je tako reagovao na objavu Rodea na Tviteru povodom napada na ekipu Kljana Kosova u Zubinom Potoku, u kojoj je Rode naveo da nemačka ambasada snažno osuđuje nasilje nad novinarima i zatražio da se medijima omogući da rade slobodno i bez straha od nasilja.

„Ambasadore kako to da niste osudili zabranu ulaska na KiM novinarki RTS-a Svetlani Vukmirović? Da li albanski novinari vrede više ili je problem u Svetlaninom izveštavanju o životu Srba na KiM?! Svi novinari treba da imaju jednaka prava, zar ne?“, upitao je Petković na Tviteru.

 

Opširnije Kraće

NVO na KiM: Odluka Prištine drastičan primer diskriminacije SPC i vernika

Više nevladinih oragnizacija sa Kosova i Metohije poručilo je u zajedničkom saopštnju da odluka Prištine da ne dozvoli ulazak patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija na Kosovo radi posete Pećkoj patrijaršiji i svojim vernicima, predstavlja drastičan primer diskriminatorskog odnosa prema SPC i njenim vernicima.

„Ova odluka izaziva dodano razočarenje i uznemirenost srpske zajednice, s obzirom na činjenicu da je poseta patrijarha najavljena po već ustanovljenom protokolu, preko oficira za vezu u Prištini, kao i imajući u vidu postavljene političke uslove jednom crkvenom velikodostojniku od koga se traži da javno osudi postupke pojedinih članova SPC i time se uključi u politička dešavanja“, dodaju u saopštenju.

stiču da je odluka, kao i dosadašnja praksa prištinskih vlasti, suprotna odredbama „Ahtisarijevog plana“, koji jasno propisuje jasne prava, privilegije i imunitet za sveštenstvo SPC.

„Naime, član 1.6. Aneksa V predvića da: ‘Kosovo ne može arbitrarno da zabrani ulazak ili boravak na Kosovu sveštenika, iskušenika, monaha, monahinja, laika i drugih pozvanih lica i pripadnika Srpske Pravoslavne crkve‘. Ovakva odluka je i suprotna Ustavu Kosova, kao i međunarodnim konvencijama, koje garantuju slobodu kretanja kao osnovno ljudsko pravo (garantovano i članom 13. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima). Dalje, u vezi sa gore iznetim, važno je napomenuti da Zakon o verskim slobodama na Kosovu (02/L-31) u članu 4A (4.1) predviđa da je SPC jedna od šest priznatih verskih zajednica na Kosovu.

Takođe, isti zakon u članu 5.4. propisuje da: ‘Sve religije, verovanja i verske zajednice na Kosovu imaju pravo na pružanje svake vrste zaštite i mogućnost da uživaju prava i slobode zagarantovane ustavom, zakonima, sporazumima i međunarodnim instrumentima, uključujući i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (EKZLjPS)‘ „, navode u saopštenju.

Podsećaju i na reči pomirenja koje je patrijarh Porfirije izrekao nakon svog ustoličenja u Pećkoj Patrijaršiji, ali i da odluka Prištine nije usamljeni akt protiv SPC, imajući u vidu da vlada i lokalna samouprava u Dečanima i dalje odbijaju da sprovedu odluku u vezi sa vraćanjem zemlje Manastiru Dečani.

Pozivaju privremene institucije u Prištini da se izvine patrijarhu i SPC, kao i da ubuduće ne ponove odluku.

„Posebno ističemo da se političke okolnosti na Kosovu ne mogu i ne smeju koristiti kao izgovor za kršenje ustava, zakona i međunarodnih konvencija. Takođe, zahtevamo od vlade Kosova da u što kraćem roku sprovede odluku iz 2016. godine o vraćanju zemljišta Manastiru Dečani“, dodaju u saopštenju.

Pozivaju i predstavnike međunarodnih misija i organizacija na KiM da ne ostaju nemi na takve odluke, jer one podižu ionako velike tenzije na Kosovu.

Očekuju od njih da se oglase da li je zabrana posete i postavljanje političkih uslova za ulazak na Kosovo u skladu sa vrednostima i normama društva koje neguje osnovne postulate demokratije i poštovanja ljudskih prava i slooboda.

Takođe, očekuju njihovo aktivno angažovanje, kako efikasna vladavina prava kao i poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, ne bi ostale prazne reči na papiru, dok se u praksi na Kosovu dozvoljava i toleriše kršenje istih.

Potpisnici saopštenja su Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC), Humani centar Mitrovica, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER), Komunikacija za razvoj društva (CSD), Nova društvena inicijativa (NSI), NVO Aktiv, Udruženje poslovnih žena Avenija, Centar za socijalne inicijative, Omladinska Parteska aktivnost, Gračanica onlajn, Etno izvori Gračanica.

Opširnije Kraće

Bocan-Harčenko: Zabrana patrijarhu da ode na KiM van granica razuma

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je kao apsolutno neprihvatljivu odluku Prištine da patrijarhu SPC Porfiriju zabrani odlazak na KiM, a koja se, kako smatra, uklapa u njihovu nameru da se zabrani ili uništi pravoslavlje.

„Zabrana patrijarhu da ode na srpske svetinje na KiM je van svakih granica razuma“, rekao je Bocan-Harčenko za Tanjug i dodao da je važno da se govori i o uzrocima i razlozima za takvu situaciju.

Kao agresivno ponašanje Prištine, ocenio je to što je od patrijarha traženo da da antisrpske izjave.

„U pitanju je potez kojim Priština želi da se zabrani ili potpuno uništi pravoslavlje i srpske crkve na KiM“, rekao je Bocan-Harčenko.

Naglasio je da je važno da se vratimo na uzroke i razloge takvog stanja.

„Nemogućnost EU da obavlja i vodi razgovor koji bi bili plodni i sa nekim rezultatom, to je potpuni krah Briselskih pregovora“, rekao je Bocan-Harčenko.

Opširnije Kraće

Vučević i Mojsilović obišli pripadnike vojske i policije

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su deo jedinica Vojske Srbije i policije koji izvršavaju zadatke duž administrativne linije.

Ministar odbrane uverio se tom prilikom u visok moral i spremnost pripadnika Vojske Srbije i policije da brzo i odlučno izvrše sve postavljene zadatke.

Vojska Srbije od sinoć je u najvišem stepenu pripravnosti.

Foto: Ministarstvo odbrane

Opširnije Kraće

Patrijarh Porfirije: Učiniti sve da se po svaku cenu sačuva mir; Vučić: Zabrana ulaska patrijarhu najveća sramota za Prištinu

Patrijarh srpski Porfirije poručio je, nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da moramo učiniti sve da se po svaku cenu sačuva mir.

Ističe i da su papi zabranili da uđe u Vatikan, čitav svet bi se digao na noge.

Zabrana ulaska patrijarhu Porfiriju na KiM jedna od najvećih sramota koje su mogle da priušte sebi, a ne nama, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Opširnije Kraće

Sastanak predsednika Vučića i patrijarha Porfirija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Porfirije sastali su se u Patrijaršiji. Do sastanka dolazi nakon što su vlasti u Prištini zabranile patrijarhu ulazak na Kosovo i Metohiju.

Izveštaj Andrije Igića (12.00)

Your browser does not support the video tag.

Novinarki RTS-a ponovo zabranjen ulazak na KiM

Novinarki Radio-televizije Srbije Svetlani Vukmirović ponovo danas nije dozvoljeno da uđe na Kosovo i Metohiju kada je po novinarskom zadatku pokušala da pređe administrativni prelaz Merdare.

Svetlana Vukmirović kaže da su joj pripadnici kosovske policije na neprijatan način stavili do znanja da ne može da pređe administrativni punkt.

Bošnjačka mahala, plakati za bojkot srpske robe

U Bošnjačkoj mahali u Mitrovici osvanuli plakati na albanskom sa pozivom na bojkot srpske robe.

Petković: Nećemo dozvoliti da se desi pogrom našeg naroda

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže za RTS da je stavljanje Vojske i jedinica MUP-a u najviši stepen borbene gotovosti naš odgovor na neposrednu ratnu pretnju i sve ono što čini Priština da bi izvršila udar na sever KiM.

„Nećemo dozvoliti da se desi pogrom našeg naroda“, poručio je Petković.

Izveštaj Andrije Igića (8.00)

Your browser does not support the video tag.

Barikada i na novom mostu koji iz Mitrovice vodi na magistralni put

Podignuta je i barikada na novom mostu koji iz severnog dela Mitrovice vodi na magistrali put Mitrovica–Raška.

Your browser does not support the video tag.

Postavljena nova barikada u severnom delu Mitrovice

Nova barikada napravljena od nekoliko kamiona natovarenih kamenjem i peskom podignuta je tokom noći u severnom delu Mitrovice u Ulici knjaza Miloša, koja sa istočnog mosta iz južnog dela grada, iz pravca Bošnjačke mahale vodi u centar grada.

Ovo je prva barikada postavljena u gradskom jezgru.

Pored ove barikade može se proći peške, ali za automobile koriste se drugi sporedni putevi.

Your browser does not support the video tag.

07:00

Starović: Podizanje borbene gotovosti nije pretnja već upozorenje

Podizanje borbene gotovosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova ne predstavlja pretnju nikome, već da je to samo upozorenje, rekao je za RTS državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović.

„Mi nećemo dozvoliti da se ponove zbivanja od 17. marta 2004. godine“, rekao je Starović i naglasio da očekuje da Kfor zaštiti sve ljude na teritoriji KiM, a posebno manjinske zajednice među kojima su Srbi najugroženiji.

Starović kaže da Srbi nemaju razlog da napadaju Kfor, čiji je mandat upravo da spreči novi pogrom.

„Naš zadatak je da intenzivno komuniciramo na diplomatskoj ravni, ali i da uvek apelujemo na naše sunarodnike na KiM da ostanu privrženi principima nenasilja“, rekao je državni sekretar.

Starović je naveo da postoje „ozbiljne pretnje Prištine nasiljem prema Srbima sa severa KiM“, a da Srbi sprovode svoje „mirne i nenasilne proteste zbog ugrožavanja osnovnih ljudskih i demokratskih prava kojima su izloženi“.

Your browser does not support the video tag.

Opširnije Kraće

Zbog hapšenja Srba i prisustva specijalnih snaga kosovske policije na Severu, Srbi sa severa Kosova i Metohije su i dalje su na barikadama, već 18 dana.

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić naredio je da Vojska i sve jedinice MUP-a budu u najvišem stepenu borbene gotovosti, odnosno pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile.

Jučerašnji dan obeležilo je i vraćanje patrijarha Porfirija sa administrativnog prelaza Merdare, čime je patrijarh SPC onemogućen da ode u Pećku patrijaršiju.

„Kao patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sedište svoje Crkve. Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom“, poručio je patrijarh ističući da su vrata na njegovom domu ovime za njega zaključana.

Ni novinarki RTS-a Svetlani Vukmirović nije dozvoljeno da, po novinarskom zadatku, uđe na KiM, preko prelaza Merdare. 

Evropska unija saopštila je da se na KiM mora odmah i bezuslovno vratiti i garantovati „potpuna i nesmetana sloboda kretanja svih građana i zajednica, uključujući tu i verske vođe“ i traži da „obe strane u potpunosti sprovedu sve svoje obaveze iz dijaloga“.

Evropska unija „oštro osuđuje napade na Euleks, Kfor i kosovsku policiju“ i poziva na maksimalnu suzdržanost i hitnu akciju da bi se „bezuslovno deeskalirala situacija, što uključuje uzdržavanje od provokativnih radnji, pretnji ili zastrašivanja“, saopštila je Nabila Masrali, portparolka za spoljnu politiku EU.

Kfor je saopštio da je započeo istragu o pucnjavi u Zubinom Potoku, u kojoj, kako su rekli, nije bilo ni povređenih ni materijalne štete.

Saopštili su da pucnjava nije bila usmerena ka njihovim vojnicima čime su demantovali informacije pojedinih medija u Prištini da je bilo napada na vojnike iz Letonije.

Kosovska policija je takođe potvrdila pucnjavu i saopštila da nije bilo razmene vatre policije sa bilo kojom grupom.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sazvao je sastanak tzv. kosovskog saveta bezbednosti povodom situacije na severu i nedavnih incidenata, na kojem je rečeno da treba vratiti slobodu kretanja i da ne sme biti barikada ni na jednom putu, preneo je Telegrafi.

Na sastanku je, kako je preneo prištinski portal, zaključeno da su „pretnja i postupci na severu rezultat tesne koordinacije Vlade Srbije sa nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama, koje takođe šire propagandu“.

Krizni štab Srba sa severa Kosmeta saopštio je da Srbi ne napadaju ni Kfor ni Euleks, već da u njima vide zaštitu od represije prištinskog režima i specijalaca.

„Krizni štab u ime srpskog naroda poziva Kfor i Euleks da povećaju budnost. Izražavamo ozbiljnu sumnju da je Kurti spreman da organizuje napad na pripadnike ovih misija i za to optuži Srbe“, zaključuje se u saopštenju.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar