Na samitu u Pragu i o sankcijama Rusiji, od Srbije se očekuje objašnjenje zašto nije usklađena sa EU

„Za neke zemlje je usklađenost Srbije ključno pitanje, za druge je to nešto manji prioritet. U svakom slučaju, očekuju se snažne poruke o potrebi usklađivanja Srbije, kao i objašnjenje zašto u ovom trenutku ne postoji puna usklađenost“, navodi zvaničnik EU.

Diplomatski izvori u Briselu ocenjuju i da samit u Pragu nije sastanak EU i „ostatka Evrope“, već okupljanje različitih partnerskih zemalja, uključujući i one koje nemaju, ili ne žele perspektivu članstva u EU.

„Zato će se o eventualnim posledicama neusklađenosti Srbije za njen dalji evropski put odlučivati u drugom formatu, koji okuplja samo 27 članica EU“, navode u Briselu.

U prestonici Češke, koja trenutno predsedava Evropskoj uniji, okupiće se 44 zemlje. Za stolom će biti 27 zemalja članica EU i 17 drugih država, među kojima Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Turska, Jermenija, Azerbejdžan, Norveška, Švajcarska i sve zemlje Zapadnog Balkana.

Na programu je veliki broj bilateralnih sastanaka i dve plenarne sednice, između kojih će debata biti podeljena u dva tematska radna stola: mir i stabilnost i energija, ekonomija i klima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će, kako saznajemo, učestvovati u debati o energetici, ekonomiji i klimi.

Samit će biti organizovan u takozvanom statusno neutralnom formatu, koji je ranije već primenjivan za učešće Prištine na sastancima na kojima su i zemlje koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Do samita u Pragu dolazi nakon što su inicijativu francuskog predsednika Makrona o osnivanju Evorpske političke zajednice podržali lideri EU na sastanku u junu.

Diplomatski izvori u Briselu ističu da Evropska politička zajednica nije zamena za punopravno članstvo u zemalja EU koje su već u procesu pristupanja i podsećaju da su iza tog stava stali svi lideri EU.

„Sastanci sa zemljama Zapadnog Balkana fokusirani su uglavnom na proces pristupanja. Evropska politička zajednica je platforma za širu političku debatu o stabilnosti i bezbednosti na kontinentu. Oba formata su nephodna“, navode u Briselu.

Evropske diplomate očekuju da će solidarnost sa Ukrajinom biti jedna od glavnih poruka sastanka.

„Sama činjenica da će na njemu učestvovati 44 evropska lidera i da će biti prisutne i zemlje poput Azerbejdžana i Jermenije, za koje se obično smatra da su ‘u dvorištu Moskve’, ima poseban geopolitički značaj, ističu zvaničnici EU uoči samita u Pragu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar