Муслимани славе Рамазански бајрам, празник положеног испита

На бајрамско јутро обичај је да сви чланови породице рано устану и припреме се за одлазак у џамију. Први дан Рамазанског бајрама почео је јутарњом молитвом – Бајрам намазом. Након молитве, муслимани се међусобно обилазе и честитају празник.

„Прва ствар након молитве је да већ почиње обилазак и учвршћивање родбинских веза. Ту је и део посећивања наших умрлих. И тај аспект смо задржали, да посетимо умрле наше. То је празник зближавања, родбинских веза, и да се сви онако мало развеселимо након празника одрицања“, каже Ирфан Хачковић.

Све више младих Бајрам дочекује традиционално. Верници Рамазански бајрам сматрају „празником положеног испита“.

„Надам се да ћу стићи, већину, што се тиче породице, пријатеља и родбине. Али Бога ми мораће једно три дана да се обилази“, рекао је  Демир Пружњанин.

Битан обичај током Бајрама је давање зеката, милостиње сиромашнима, што је један од пет стубова ислама

„Помагање, живот једних за друге, без обзира ко којој вјери и нацији припадао. И овај Бајрам је прилика да се одвојимо од овога свијета, тако да кажемо, од онога материјалног, и да пробамо макар током Рамазанског бајрама, обићи што је више могуће наших најмилијих“, рекао је председник Мешихата ИЗ у Србији Мевлуд Дудић.

Жене у кућама припремају богату бајрамску трпезу. Институције и организације у Новом Пазару, Тутину и Сјеници неће радити током празника.

Државни званичници упутили су честитке старешинству и верницима исламске вероисповести Рамазански бајрам, један од два најважнија муслиманска празника.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar