MUP u Prištini o preregistraciji: Od 1. novembra opomena, a od 21. kazna 150 evra

„Od 21. novembra do 21. januara, svim vlasnicima vozila koji se kreću na teritoriji Kosova sa nelegalnim registarskim tablicama PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA ili ĐA, biće izrečena novčana kazna od 150 evra, u skladu sa važećim zakonodavstvom“, navodi se u policijskom saopštenju, upućenom građanima.

Dodaje se da od 21. januara 2023. godine vlasnici vozila sa registarskim tablicama PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA ili ĐA, za ulazak i kretanje po KiM, dobijaće probne registarske tablice, sa pravom registracije na registarske tablice RKS sa predviđanim olakšicama.

„Od 31. marta do 21. aprila 2023. godine, omogućiće se registracija vozila sa registarskim tablicama PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA ili ĐA, na registarske tablice RKS, ali u tom vremenskom terminu neće biti finansijskih olakšica“, navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da nakon 21. aprila 2023. godine neće biti dozvoljen ulazak ili kretanje motornih vozila koja imaju registarske tablice PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA ili ĐA na KiM.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da ta odluka nije legitimna, kao i da nije u skladu sa sporazumima koji su doneti. Poručuje i da međunarodna zajednica mora da reaguje. Mi smo videli saopštenja i od strane Vašingtona i od strane Brisela, ali moramo da vidimo i konkretnu akciju i konkretna dela, naglasio je Petković.

EU: Pozivamo ponovo sve strane da smirenost

Portparolka Evropske unije Nabila Masrali rekla je da će Unija nastaviti da radi sa Beogradom i sa Prištinom kako bi se našlo trajno rešenje za pitanje tablica i pozvala obe strane na smirenost da ne bi došlo do novih tenzija.

Ona je, na konferenciji za štampu u Briselu, ponovila i da Priština ima pravo da u fazama primenuje odluku o preregistraciji, ali da taj proces treba da se odvija na dogovoren, inkluzivan način i putem dijaloga.

„Mi smo rekli da je ta odluka korak u dobrom pravcu, ali nije deo dijaloga koji je obavezan za dve strane“, rekla je Masrali na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje koji će biti sledeći koraci Brisela.

Ukazala je i da EU produžava da radi sa partnerima na tome da se nađe trajno rešenje.

„Pozivamo ponovo sve strane da smirenost da ne bi došlo do novih tenzija na terenu“, naglasila je Masrali.

Evropska unija zatražila je sinoć od Prištine da omogući duži prelazni period za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama.

Evropska unija smatra da je odluka Prištine, koja je saopštila da će puna primena odluke o preregistraciji vozila početi od 21. aprila, „korak u pravom smeru“, ali da ona „nije usklađena sa sporazumima u dijalogu, koji su obavezujući za obe strane“ i da Priština „treba da omogući duži prelazni period“, izjavila je Masrali.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar