Москва: Кијев дроновима покушао да нападне Кремљ; Украјина: Немамо никакве везе са нападом

Земље чланице Европске уније постигле су договор о заједничкој набавци муниције за Украјину, након вишенедељних неслагања која су изазвала незадовољства власти у Кијеву.

Шведска, садашња председавајуц́а ЕУ, саопштила је да су амбасадори одобрили одлуку да подрже украјинске оружане снаге са милијарду евра, у циљу заједничке набавке муниције и пројектила.

Амбасадори земаља чланица ЕУ одобрили су споразум на састанку у Бриселу, чиме је окончан спор око тога колико послова из уговора о муницији треба да остане у Европи.

Шема заједничке набавке део је свеобухватнијег плана да се Украјини достави милион артиљеријских граната и пројектила у наредних 12 месеци, након молби Кијева да јој је таква муниција ургентно потребна у рату против Русије.

Министри иностраних послова ЕУ одобрили су план у марту, али договор око тих набавки није могао да буде закључен недељама, јер су се владе препирале око неких правила.

Земље ЕУ раније су се сложиле да ограниче шему на фирме из Европске уније, као и из Норвешке, због блиских економских веза, али је, како дипломате кажу, Француска инсистирала да се сва производња одвија у Европи.

Тај став револтирао је друге чланове блока, укључујући источне и балтичке земље, Немачку и Холандију, који су изразили сумњу да европска индустрија има капацитет да брзо произведе довољне количине оружјја, а да макар не користи компоненте изван ЕУ.

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба прошлог месеца критички је реаговао што договор још није спроведен, упозоравајући да се „цена те неактивности мери људским животима“.

(Ројтерс)

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar