Mojsilović s predsedavajućim Vojnom komitetu NATO-a o bezbednosnoj situaciji

Tokom svoje prve posete Beogradu, admiral Rob Bauer je istakao da Srbija, kao lider u regionu, pre svega u oblasti bezbednosti, predstavlja važnog partnera za NATO, dodajući da Severnoatlantska alijansa ostaje otvorena za onaj nivo saradnje koji Srbija odabere, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Zahvalio se generalu Mojsiloviću na bliskoj i profesionalnoj saradnji Vojske Srbije i Kfora na očuvanju mira i bezbednosti na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, general Milan Mojsilović je istakao da, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i svim potpisanim sporazumima, Srbija Kfor vidi kao jedinog legitimnog bezbednosnog aktera u pokrajini, od kojeg očekuje da osigura bezbednost građana i zaštiti srpsko nacionalno, kulturno-istorijsko i versko nasleđe.

Ukazao je da pružanje podrške razvoju takozvanih „kosovskih snaga bezbednosti“ od strane pojedinih zemalja članica NATO-a, posebno onih koje imaju kontingente u sastavu Kfora, nije u skladu sa potpisanim međunarodnim sporazumima i ne doprinosi smirivanju tenzija i očuvanju mira na prostoru Kosova i Metohije.

Uz ocenu da saradnja Vojske Srbije i NATO-a, koja se odvija uz puno poštovanje politike vojne neutralnosti Republike Srbije, doprinosi izgradnji mira i stabilnosti u regionu, zaključeno je da uspostavljeni mehanizmi saradnje u okviru Programa Partnerstvo za mir obezbeđuju dalji razvoj dostignutih međusobnih odnosa.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar