Miščević: Nema odustajanja od zajedničke politike sa EU

Na sednici Odbora za evropske integracije u Skupštini, na kojoj je šef delegacije EU Emanuel Žiofre pročitao izveštaj Evropske komisije o Srbiji i podsetio da je zabeleženo nazadovanje po pitanju usklađivanja sa spoljnom politikom EU, Tanja Miščević je rekla da je rezultat tog nazadovanja neuvođenje sankcija Rusiji.

„To je rezultat opadanja procenta prihvatanja spoljnopolitičkih odluka, ali nema nikakvog razilaženja u vrednostima. Srbija je vrlo čvrsto podržala teritorijalni integritet Ukrajine i vrlo čvrsto zajedno sa EU prihvata rezolucije UN koje se odnose na ova pitanja. Tu nema odustajanja od zajedničke spoljne bezbednosne politike“, istakla je Miščević.

Podsetila je na učešće Srbije u misijama EU, što su, kako je dodala, takođe pokazatelji koji se mere u vrednosnom smislu.

Ministarka za evropske integracije je izrazila zadovoljstvo zbog najavljene pomoći EU u iznosu od 165 miliona evra građanima i malim i srednjim preduzećima u Srbiji, kako bi prebrodili energetsku krizu, koju je najavila predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Dodala je da je jučerašnjim potpisivanjem tri sporazuma o mobilnosti u okviru Berlinskog procesa unapređena oblast regionalne saradnje za koju se zalaže Srbija, ne samo zato što je uslov, već zato što je, kako je navela, neophodnost.

„Izveštaj Evropske komisije je onakav kakav je izašao kao rezultat svih priloga koje šalju ministarstva, tela vlade, civilno društvo, ali i ambasade država članica, kao i organizacija na međunarodnom i regionalnom nivou“, ocenila je Miščević.

Ministarka je najavila i prve korake, a kada je reč o osnovnom klasteru, koji se tiče vladavine prava, u toku je javna rasprava o pet sudsko-tužilačkih predloga zakona, a otvoren je i konkurs za izbor direktora Agencije za borbu protiv korupcije.

Dodala je da će sada tema postati i nacrt stategije za borbu protiv korupcije.

„Ministar informisanja me je obavestio da je restartovao, odnosno započeo nanovo razgovor sa radnom grupom koja je radila na medijskoj strategiji kako bi dva (medijska) zakona što pre ugledala svetlost dana“, rekla je Tanja Miščević.

Prema njenim rečima, uskoro će se formirati i Savet za saradnju sa civilnim društvom, ali je objasnila da će process pregovora i dalje pratiti Nacionalni konvent.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar