Mirno na barikadama, Kfor blokirao administrativni prelaz Jarinje

Kfor blokirao prelaz Jarinje

Pripadnici Kfora postavili su barikadu sa kosmetske strane administrativnog prelaza Jarinje. Barikada je najverovatnije postavljena tokom jutra.

Postavljene su žičana ograda i nekoliko terenskih vozila sa oznakama Kfora. U 13 časova na administrativnom prelazu očekuje se i održavanje skupa „Zbor na Jarinju, nikada granica“ čiji su organizatori srpski rodoljubi iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, javlja izveštač RTS-a.

Primetan je i veliki broj policijskih snaga koje će ovezbeđivati skup.

Kfor najavio vojnu vežbu na KiM

Međunarodne vojne snage na Kosovu i Metohiji, Kfor, predvođen NATO-om narednih dana će izvesti redovnu vojnu vežbu u blizini svoje baze u Novom Selu.

Vežba ima za cilj da obuči jedinice Kfora da garantuju slobodu kretanja u kriznoj situaciji i sastojaće se od niza taktičkih simulacija i logističkih aktivnosti uz angažovanje vojnih kolona sa inženjersko-teškim vozilima i helikopterima, navodi se u saopštenju Kfora.

Opširnije Kraće

Petković: Kurti se podsmeva Briselskom sporazumu i Rezoluciji 1244

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da Aljbin Kurti ne samo da se podsmeva Briselskom sporazumu, već to otvoreno čini i prema Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim rečima, to što Srbija poštuje Povelju UN i odluke Saveta bezbednosti nije smešno, kako to Kurti kaže, već odgovorno, ali Kurti ni ne zna šta ta reč znači.

„Podjednako kao što u Prištini ne znaju ni šta je UN, jer niti su i niti će odmaći dalje od hodnika ove institucije, po kojima svake godine komično tumaraju. Zato je zapravo smešno da Kurti uopšte pokušava da tumači Rezoluciju 1244 i zahtev za povratak srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo i Metohiju. To pitanje jednostavno nema nikakve veze sa Aljbinom Kurtijem“, napomenuo je Petković u saopštenju.

Kaže da je neverovatno kako to da su uvek „smešni“ samo oni delovi međunarodnih sporazuma i odluka koji su u korist Srbije, kao i oni sporazumi koji treba da budu sprovedeni od strane Prištine?

„Međunarodno pravo može samo u celini da se poštuje, a ne onako kako je to Kurti navikao, prihvatajući samo ono što mu odgovara. Kurti jednu stvar mora da nauči – snaga međunarodnog prava nije u sili, nego u njenim normama, tako da je Kurti prerano počeo da se smeje i likuje“, navodi se u saopštenju.

Opširnije Kraće

Kurti: Kosovski policajci na severu biće ispitani ako se ne ponašaju dobro

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da će kosovski policajci biti ispitani, ako se ne budu ponašali dobro na severu KiM.

„Nadam se da ne krše policijska pravila, a ako bude kršenja, biće pod istragom“, rekao je Kurti za nemački list Špigl.

Govoreći o prisustvu jedinica kosovske Specijalne policije u severnom delu KiM, Kurti tvrdi da su one tamo poslate da zaštite građane i, kako je naveo, „hapse kriminalce“.

„Specijalne jedinice su tu privremeno i to po uputstvima javnog tužilaštva“, kazao je Kurti.

Opširnije Kraće

Noć protekla mirno

Noć na Kosovu i Metohiji protekla je mirno, građani su i dalje na barikadama. Kako javlja reporter RTS-a, nema naznaka da kriza može da se reši u narednih nekoliko dana.

Misija Kfora saopštila je da ima kapacitete da obezbedi svima sigurnost, kako Srbima tako i ostalim zajednicama.  

Studenti su najavili da će sutra održati humanitarnu svirku za prikupljanje humanitarnih paketića za decu na KiM.

Najavljeno je da će sutra i škole početi sa radom, s obzirom na to da nisu radile cele prošle nedelje.

Your browser does not support the video tag.

Lekari i medicinsko osoblje Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici nalaze se takođe na barikadama na severu KiM.

„Primorani smo da budemo ovde, ovo je naša reakcija na svakodnevne, neprimerene akcije vlasti u Prištini protiv našeg naroda“, kaže prof. dr Zlatan Elek.

Podvlači da je „ovo odgovor vlasti u Prištini, koja kaže da se na barikadama nalaze kriminalci. Mi smo obični građani, naoružani samo dobrom voljom za opstanak i ostanak na ovim prostorima i bićemo ovde sve dok bude bilo potrebno i dok se ne oslobode naši nepravedno uhapšeni građani, a specijalne jedinice, kojima nije mesto ovde, ne povuku sa severa Kosova“, poručuje doktor Elek.

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je danas da je apelacioni sud u Prištini odbio žalbu protiv određivanja pritvora njegovom klijentu Dejanu Pantiću, bivšem pripadniku kosovske policije koji je prošle subote uhapšen na punktu Jarinje, a zbog čijeg hapšenja su Srbi sa severa KiM i podigli barikade.

„Ono što nam stoji na raspolaganju je jedno vanredno pravno sredstvo. Mi ćemo već u ponedeljak predati vrhovnom sudu Kosova zahtev za zaštitu zakonitosti protiv rešenja apelacionog suda u Prištini kojim je odbio žalbu na određivanje pritvora, jer su mu uskraćena prava koja ima po zakonu, ali i ljudska prava koja su zagarantovana mnogim međunarodnim dokumentima, a koja su formalno u primeni i na ovom području“, rekao je Pantović.

Osim toga, Pantović dodaje da je u petak poslao pretpretresnom sudiji koji je Pantiću odredio pritvor zahtev da se Pantiću hitno omogući telefonski razgovor makar od minut-dva da bi se čuo sa članovima porodice. 

Zahtev koji je Srbija uputila KFOR-u za povratak naših snaga bezbednosti i dalje je bez odgovora. Misija je saopštila da Kfor ima kapacitet da omogući bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, na osnovu Rezolucije 1244.  

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče Prištini a i svima drugima da im država Srbija neće biti data na tacni, onako kako bi oni to voleli, kao i da Srbija pripada ovom narodu. Kaže da je prethodnih dana moglo da se vidi puno nelogičnosti po pitanju dešavanja na KiM. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar