Мирисне легенде: Предања о јорговану из чувене долине Ибра

Долином окићеном цветовима јоргована Урош Немањић дочекао је франсуску принцезу Јелену Анжујску. Предање о великој љубави и даље чувају у Долини јоргована и зато га, каже Радобљуб Благојевић, готово свако домаћинство гаји.

“Подсећа на радост, на весеље, на срећу. Људи су га и тако и гајили и дан данас постоји та традиција самим тим што је долина јоргована. Дуговечно, отпорно, ево имамо прилике да видимо, куће се урушавају, док јоргован живи и даље”, истиче Радољуб Благојевић, из Полумира код Краљева.

Ове године, због хладнијег времена, јоргован у својој долини Васкрс неће дочекати у пуном цвату. А управо то предвиђа још једно предање. Оно каже да је, након Христовог распећа, Богородица скрхана болом заспала под дрветом са ког је отпало лишће да је огреје. Када се пробудила, благословила је дрво које никада није цветало.

“Да то дрво почне да рађа најмирисније и најлепше цветове на свету. Тако да Јоргован је и васкршња биљка, а и биљка која у пролеће заиста код човека буди неке лепе емоције. То обнављање, односно васкрсење”, објашњава др Драгољуб Даниловић, историчар.

Настанак јоргована описује се и у старогрчком миту, а предања о њему преносе се широм Европе. Уз боју цвета иде и симболика – на пример бели означава невинсот, љубичасти прву и праву љубав. Ако је судити по речима пордаваца на краљевачкој пијаци, и даље је међу најпожељнијим украсним биљакама.

“Доста млади људи узимају. Јоргован је натраженији за сад. Тражи се и ово друго цвеће, али јоргован се тражи баш доста. Највише овај рози”, наводи Драган Ђоновић, продавац.

Јоргован се користи и као лековито биље за ублажавање реуматских болести, бронхитиса, зубобоље и опекотина.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar