Ministarstvo kulture: Namera Prištine da kuća Džafera Deve postane kulturni centar za falsifikovanje istorije

U saopštenju se navodi da projekti revizionizma i slavljenja fašizma, koji su na upozorenje Ministarstva kulture naišli na jasnu osudu međunarodne zajednice i posebno Evropske unije, predstavljaju pravu sliku o opredeljenosti Prištine za dalje podrivanje mogućnosti suživota na Kosovu i Metohiji.

„U pitanju je istovremeno još jedna od aktivnosti kojima Priština brutalno zloupotrebljava ime kulture za agresivne i bezobzirne projekte koji sa kulturom nemaju nikakve veze. Ne samo da je reč o pokušaju rehabilitacije fašističkog zločinca, već istovremeno i jasan dokaz o tome na čemu Priština pokušava da gradi svoju kvazidržavnost“, navodi Ministarstvo kulture.

Ministarstvo napominje da je reč o ozloglašenom nacističkom kolaboracionisti, koji je bio aktivan u formiranju SS divizije „Skender-beg“, poznatom po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom. Džafer Ibrahim Deva bio je i gradonačelnik Mitrovice u vreme Drugog svetskog rata i ministar unutrašnjih poslova Albanije za vreme okupacije u vreme Drugog svetskog rata, a Adolf Hitler ga je odlikovao 1944. godine.

„Podsećamo da je i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj u odgovoru Ministarstvu kulture povodom upozorenja na ovakva dešavanja, naglasio da Evropska unija snažno osuđuje antisemitizam i ksenofobiju i sve njene manifestacije, uključujući rastuću netoleranciju i netrpeljivost prema etničkim manjinama i ranjivim zajednicama“, stoji u saopštenju Ministarstva kulture.

Za projekat obnove kuće nacističkog saradnika Džafera Deve, koji je početkom godine izazvao burne reakcije, vlada u Prištini je za 2023. izdvojila 300.000 evra, prenosi Koha. Misije UNDP-a i EU su ranije ove godine obustavile restauraciju kuće kada je, kako su saopštili, utvrđena nacistička biografija Džafera Deve.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar