Ministarstvo kulture: Izjava Čekua pokušaj skretanja pažnje sa ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa

Iz Ministarstva kulture ističu da nije jasno na koje bezbednosne izveštaje se poziva predstavnik privremenih institucija Prištine imajući u vidu jednoglasnu odluku Uneska da srpski manastiri na Kosovu i Metohiji ostanu na listi ugroženih, kao i najnoviji izveštaj Misije Oebsa iz jula ove godine koji ukazuje na brojne vandalizme i krivična dela počinjena na objektima i lokalitetima Srpske pravoslavne crkve u periodu od 2014. do 2020. godine.

Ministarstvo posebno napominje da je tokom orkestriranog pogroma širom Kosova i Metohije u martu 2004. uništeno ili srušeno 136 objekata srpske pravoslavne crkve, od kojih većina građevina do danas nije obnovljena.

„Očigledno je da izjava Čekua predstavlja pokušaj skretanja pažnje sa stvarne ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, koje je pod neprekidnom pretnjom, od fizičkog uništenja i skrnavljenja do falsifikovanja i preotimanja. Ugrožavanje prava i kulturnog nasleđa, nažalost predstavljaju tešku svakodnevicu srpskog naroda na KiM“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja ukazuje da Priština još jednim u nizu apsurdnih nastupa predstavnika privremenih institucija u naporu da promoviše lažnu državu, pokazuje odsustvo i najobičnijeg razumevanja za smisao kulturnog nasleđa i brige o kulturi.

„Ne treba da čudi da oni koji smatraju da je napredak u čuvanju kulturnog nasleđa to što trenutno ne pale i ne ruše crkve i manastire, kao što su činili 2004. godine, već ih samo ugrožavaju izgradnjom puteva, skrnavljenjem, krađama, otimanjem zemljišta, zabranom službe i napadima na nadgrobne spomenike i vernike, proglašavaju brigu Republike Srbije za kulturno i versko nasleđe za zloupotrebu“, kažu iz Ministarstva.

Ističu da ih očigledno boli činjenica da svest o pravednosti i uspehu zalaganja Republike Srbije za negovanje kulturnog nasleđa postaje sve bolje prepoznato širom sveta i da zaštita prava na baštinu kojoj je posvećena Republika Srbija i Ministarstvo kulture i informisanja dobija sve više na značaju.

„Imajući u vidu navedeno, Ministarstvo kulture i informisanja će nastaviti da ukazuje na podmetanja i provokacije, imajući u vidu suštinski značaj i izuzetnu vrednost srpskog kulturnog nasleđa na KiM za nacionalni identitet i svetsku baštinu“, navedeno je u saopštenju.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar