Ministarski savet OEBS-a bez koncenzusa o Ukrajini; Dačić: Priština pokušava da politizuje rat

Rigorozne mere bezbednosti i opsada gradića poznatog po fudbalskom klubu, smeštenog u centralnoj Poljskoj. Pedeset i sedam šefova diplomatije od Vankuvera do Vladivostoka sastalo se na Ministarskom savetu OEBS, na kojem je glavna tema rat u Ukrajini.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borelj oštro je osudio „rusku agresiju protiv Ukrajine“, ističući da je reč o kršenju međunarodnog prava, kao i principa OEBS-a.  

„Rusija je donela rat u Evropu i tako podrila Povelju UN, ali i svoje obaveze. Rusija ne može da osvoji Ukrajinu“, rekao je Borelj.

„Nećemo dopustiti članstvo Prištine u SE“ 

Uoči obraćanja na sednici, šef srpske diplomatije Ivica Dačić zapitao se hoće li i on dobiti isti aplauz za poruku da je Kosovo Srbija, kao kada njegove kolege sa Zapada kažu da je Krim Ukrajina. 

„Privremene institucije u Prištini svesno, u kontinuitetu sabotiraju napore na pronalasku kompromisnog rešenja. Posebno je zabrinjavajuće što Priština ne odbacuje samo dobru volju i opredeljenost Beograda za dijalog, već ignoriše apele iz EU i međunarodne zajednice“, poručio je Dačić. 

Na marginama samita, Dačić razgovarao je sa šeficom diplomatije Islanda, države koja preuzima predsedavanje Savetu Evrope. „Nećemo bez borbe dopustiti članstvo Prištine u Savet Evrope“, istakao je ministar spoljnih poslova.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), osnovana je 1975. godine, a 2022. ostaće upamćena po nepostojanju konsenzusa.

Zbog različitog viđenja rata u Ukrajini, ovo zasedanje završiće se bez ijednog zvaničnog dokumenta.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar