Ministarka Popović u Hagu, razgovarala sa Bramercom

Na sastanku, ministarka Popović je istakla da Srbija vodi odgovornu politiku pomirenja u regionu, bez koje nema budućnosti, stabilnosti, ekonomskog razvoja i normalizacije odnosa, saopštilo je Ministrstvo pravde.

Tužilac Bramerc je konstatovao napredak u regionalnoj saradnji Srbije i Bosne i Hercegovine.

Takođe, Popovićeva je naglasila odsustvo saradnje od strane Hrvatske, posebno imajući u vidu da je odbijanje saradnje po pitanjima procesuiranja ratnih zločina nedopustivo za državu članicu Evropske unije.

Pored toga, podsetila je na poslednji primer nedopustivog ponašanja zvaničnika Hrvatske, koji su unapred abolirali izvršioce ratnog zločina izvršenog bombardovanjem Petrovačke ceste.

Ministarka Popović je takođe istakla da je Mehanizam usmerio sve svoje aktivnosti na pitanja koja se tiču nepoštovanja suda, iako je formiran za procesuiranje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, koja su izvršena na teritoriji bivše Jugoslavije.

I pored toga, Srbija je odgovorila na zahteve Tužilaštva, u vezi sa  krivičnim delom ometanja rada Tribunala, insistirajući da se navedeni predmeti ustupe na procesuiranje Republici Srbiji, imajući u vidu njihovu neznatnu društvenu opasnost.

Ministarka Popović i tužilac Bramerc su razmotrili i mogućnosti daljeg jačanja kapaciteta Tužilaštva za ratne zločine, putem dodatnih obuka javnih tužilaca i zaposlenih u Tužilaštvu za ratne zločine.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ministarke pravde Vladimir Vinš, ambasadorka Srbije u Hagu Ksenija Milenković i savetnica u ambasadi u Hagu Marija Stajić Radivojša, navodi se u saopštenju.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar