Ministar spoljnih poslova Češke u Prištini: Sprovesti sve dogovore sa Beogradom

„Želim da kažem da je normalizacija odnosa suštinski aspekt procesa evropskih integracija. Bez uspeha u ovoj oblasti, nemoguće je postići uspeh u približavanju EU. Dve strane moraju da poštuju i sprovedu sporazume postignute dijalogom“, rekao je Lipavski na konferenciji za medije nakon razgovora sa prvim potpredsednikom Vlade u Prištini Besnikom Bisljimijem.

Lipavski je potvrdio da Češka, predsedavajuća Evropskom unijom radi na unapređenju procesa liberalizacije viznog režima za žitelje KiM, te da pruža podršku Prištini po pitanju vladavine prava, ali i članstva u međunarodnim organizacijama kao što su NATO i EU.

„Naša poruka je jasna, građani Kosova mogu da računaju na podršku Češke u pogledu vladavine prava, ali i članstva u međunarodnim organizacijama, uključujući EU i NATO. Moja prva poseta Kosovu dolazi u trenutku kada Češka predsedava EU. Želim da istaknem da je Zapadni Balkan, uključujući Kosovo, među regionalnim prioritetima. Naši napori su usmereni na napredak u procesu integracije, uključujući liberalizaciju viznog režima. Ovo su tehnički sastanci od kojih se očekuje da rezultiraju pozitivnom odlukom za Kosovo, a češko predsedništvo radi na ovom polju i mi to podržavamo“, rekao je Lipavski.

Bisljimi je naveo kako je stvoreno političko okruženje u kome može da se donese pozitivna odluka u vezi sa procesom vizne liberalizacije.

„Posetili smo sve skeptične zemlje. Mi smo rešili sva pitanja. Imamo okruženje, okolnosti u kojima možemo da donesemo pozitivnu odluku“, uveren je Bisljimi, izrazivši i očekivanje da će Češka tokom svog mandata predsedavanja Evropskom unijom pogurati proces liberalizacije viznog režima.

Dodao je da je stavljanje na dnevni red zasedanja EU 13. oktobra i pitanja liberalizacije viznog veoma važan korak, ali ne i konačan.

Češkog ministra Lipavskog u Prištini će primiti i predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar