Milivojević: Priština suspendovala dijalog, EU da se izjasni da li je iscrpla svoje kapacitete

Nema sumnje da će odluke Prištine da se zabrane srpske lične karte i registarske tablice biti veliki udarac za svakodnevni život Srba na severu KiM.

Zoran Milivojević kaže za RTS da odluka premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija znači suspendovanje dijaloga.

„Jasno je da nema više smisla o bilo čemu razgovarati. Kurti sprovodi svoju strategiju koju gura od kada je došao na vlast – sa jedne strane maksimalistički zahtevi o priznanju tzv. Kosova, sa druge strane nepoštovanje prethodnih sporazuma“, navodi Milivojević.

Osvrnuvši se na dogovor o energetici, Milivojević ukazuje na to da je taj sporazum specifičan po učešću i treće strane, Turske, koju Priština, kako ističe, nije mogla da izbegne.

Prema njegovim rečima, indikativno je da je odluka o suspenziji srpskih ličnih karata i tablica donesena dva dana posle sastanka sa Kvintom i u trenutku kada specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak boravi u Prištini i Beogradu.

Milivojević smatra da je Lajčakova uloga time obesmišljena i da ostavlja jasan utisak da Kurti ima podršku za takve poteze.

„Šolc promovisao međusobno priznanje kao novu platformu“

Podsećajući na nedavnu posetu nemačkog kancelara Olafa Šolca u Beogradu, koji je tada rekao je da je međusobno priznanje na stolu, Milivojević ocenjuje da to postaje nova platforma u dijalogu koja je za Srbiju neprihvatljiva.

Milivojević očekuje da u slučaju da se Brisel oglasi da je njegov pregovarački kapacitet iscrpljen, ceo proces treba vratiti u Ujedinjene nacije i Savet bezbednosti.

Takvom razgovoru treba da posreduje međunarodna zajednica u punom kapacitetu, imajući u vidu Rezoluciju 1244, dodaje bivši diplomata.

Kako dodaje, Kosovo i Metohija i dalje su protektorat UN, a očuvanje mira i dalje je u rukama Saveta bezbednosti UN.

Milivojević kao ohrabrujuću vidi vest da je još jedna zemlja povukla priznanje Kosova. „Argumenti Srbije se uzimaju u obzir, a neke zemlje se tu pronalaze, i spremne su da preispitaju svoj stav, a to je vladavina prava na globalnom planu“.

Koliko je blizu kraju rat u Ukrajini

Na najave novih sankcija Rusiji i alternativa kineskom projektu „Pojas i put“ sa samita G7, Milivojević to vidi kao još jedan dokaz da se svet deli na dve strane – Rusija preko pitanja Ukrajine se eliminiše kao takmac a slične stvari se dešavaju sa Kinom.

Na odluke sa samita NATO-a u Madridu gde se Švedska i Finska pozivaju u članstvo u Alijansi, bivši srpski diplomata kaže da se Evropa militarizuje, a da bez Rusije nema mira i stabilnosti u Evropi.

Zapad ide na politiku potpunog preovladavanja prostorom do granica Rusije i sticanja ključne uloge u našem regionu, dodaje Milivojević.

Prema njegovim rečima, nijedna strana ne želi da prizna da nema pobednika u ratu u Ukrajini i da zato sukob traje i da se produbljuje. Mislim da će situacija sa energentima i hranom uticati na povratak za pregovarački sto u nekom trenutku, kaže Milivojević.

Ukrajina će biti drugačija nego pre rata, a moguće je da ćemo imati neku novu gvozdenu zavesu, nove odnose. Evropa je nesumnjivo najveći gubitnik rata, zaključuje Milivojević.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar