Milivojević: Pokušaji da se pozicija Srbije kao neutralne i nezavisne dovede u pitanje neće uspeti

Posete ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji otkazana je jer su Crna Gora, Bugarska i Severna Makedonija zabranile prelet aviona ruske vlade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao sinog gostujući u Dnevniku RTS-a da nije iznenađen ishodom i da je, zbog krize u svetu, u Srbiji defakto uvedeno vanredno stanje.

Diplomata Zoran Milivojević kaže za RTS da se radi o presedanu u međunarodnim odnosima i diplomatiji koji nije zabeležen dugo vremena.

„Ja se ne sećam jednog ovakvog događaja i treba reći da se radi o presedanu u vezi sa odnosom dve zemlje od strane trećih zemalja, gde se ne radi o interesima ni Srbije ni Rusije nego o interesima trećih faktora, u ovom slučaju NATO-a i Evropske unije“, ističe Milivojević.

Smatra da ono što se dogodilo ima dva ključna cilja, a da je prvi usmeren prema Rusiji – nastojanje da se sankcije koje su uvedene u potpunosti primene i da se spreči svaka komunikacija Rusije, posebno u prostoru koji je od posebnog interesa za Evropsku uniju i NATO.

„Drugi cilj je određeni pritisak na Srbiju, da na neki način promeni stav prema Rusiji u vezi sa rusko-ukrajinskim sukobom i da se prikloni i uvede sankcije. To su dva cilja koja u suštini nemaju nikakve veze sa odnosima Srbije i Rusije“, objašnjava Milivojević.

„Pritisak koji se vrši na Srbiju nije od juče“

Zoran Milivojević kaže da otkazivanje posete Sergeja Lavrova neće dovesti u pitanje rusko-srpske odnose.

„Pritisak koji se vrši na Srbiju nije od juče i ovo nije novina. Traje od trenutka kada se Srbija opredelila za sopstveni izbor i sopstveni politički interese i kada nije uvela sankcije“, naglašava Milivojević.

Ističe da praksa međunarodnog prava i međunarodnih odnosa, pa čak i diplomatske konvencije ne sprečavaju diplomatsku komunikaciju čak i kada postoji ambijent rata jer diplomatija ima svoj smisao i svoju funkciju.

„U ovakvim okolonostima, kakve imamo u Evropi i na globalnom planu, diplomatija bi trebalo da bude ta koja otvara vrata. Sigurno da ciljevi Rusije i Srbije nisu bili na štetu i sigurno da bi mogli da budu neka vrsta amortizera u ovim vremenima, kada imamo sukob“, smatra Milivojević.

Ističe da se interesi Srbije ne dovode u pitanje.

„Pokušaji da se pozicija Srbije kao vojno neutralne i politički nezavisne države dovede u pitanje na ovaj način neće uspeti. Srbija se rukovodila svojim interesima i ciljevima i ima jasnu poziciju. U tom smislu neće biti promena“, naglašava Milivojević.

Kaže da je Srbija na putu evropskih integracija, ali da ima pravo i obavezu da štiti svoje interese na optimalan način.

Celo gostovanje Zorana Milivojevića u Jutarnjem programu RTS-a pogledajte u video-snimku na početku teksta.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar