Milica Đurđević Stamenkovski predsedica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

„Velika je čast što ću voditi ovaj strateški važan Odbor, nepravedno marginalizovan u medijima i na političkoj sceni. Naša uloga je višestruko značajna jer nemamo ministarstvo, a poverena su nam pitanja koja se tiču važnog segmenta našeg naraoda – ekonomskog, politčkog, kulturnog i demografskog“, rekla je Milica Đurđević Stamenkovski.

Stamenkovski je dodala da se upoznala sa onim što je Odbor radio u prethodnim sazivima i da je videla da je dosta učinjeno na konkretnoj pomoći i vezama sa Srbima u regionu ali ne i dovoljno prema onima koji žive u dijaspori.

Od čalnova Odbora se moglo se čuti očekivanje da će to skpštinsko telo sa Đurđević Stamenkoviski na čelu napraviti iskorake po pitanju važnih nacionalnih tema kao i ocena da je dobro što je ona predložena jer se dugo zalaže za prava Srba u regionu i rasejanju, a što je i agenda političke oragnizacije koji vodi.

Tokom sednice se čulo se od članova Odbora da je nepohodno da se vrati Ministarstvo za dijasporu, da se dijaspori da pravo glasa, kao i da bi se dizanjem spomenika trebalp odužiti sedmoirici Srba genijalaca iz SAD koji su bili deo misije Apolo.

Takođe, rečeno je da u reionu živi između 1,5 i dva miliona naših sunarodnika, neki su ujedno i državaljani Srbije, što daje dodatnu notu, obaveza prema onima koij žive van gradnica zajedničke države Srbije.

„Ovo je je jedini Odbor u kojem ne bismo smeli da se delimo već da ispavljamo nepravdu dugu sedam decenija, jer dijaspora njaviše ulagže u zemlju“, rekao je predstavnik koalicije NADA iz POKS-a Dušan Radosavljević koji je naglasio da Odbor mora da se izbori za formiranje Ministarstva dijaspore, koja je u stanju da upumpa u zemlju tri i po, četiiri mijlijarde.

Tokom uvodne rasprave vođena je polemika između članova Odbora iz redova SNS i opozicije o izbornim rezultatima odnosno glasovima koje je predsednik Srbije osvojio širom regiona i da li se oni mogu ili ne mogu pominjati na sedici.

Predsednica odbora je zato zamolila članove Odbora da već na narednoj sedici predlože ideje kako bi se napravio interni akt i plan rada i da ubuduće ne pokazuju „partijske knjižice“ kao što su neki to danas činili.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar