Milenko Jovanov iz SNS-a i Nebojša Zelenović iz Moramo

Niz incidenata zabeležen je na Kosovu i Metohiji u prethodnih nekoliko dana. Poslednji su zabeleženi kasno sinoć kada u severnom delu Kosovske Mitrovice odjeknule dve detonacije, jedna u Bošnjačkoj mahali, druga u Mikronaselju.

Milenko Jovanov, predsednik poslaničke grupe Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve, navodi da Aljbin Kurti ne prestaje sa provokacijama.

„Ne prestaje maltretiranje Srba, a iskren da budem, mislim da bi bio politički vrlo naivan ako bih pomislio da je Kurti toliko silan i moćan da bez bilo čije podrške može da se ponaša onako kao se ponaša i da bukvalno svakoga dana imamo novu krizu na KiM i pitanje je trenutka kad može da eskalira. Stvari su prilično napete, Srbi su napeti, provokacije su stalne i neko kao da namerno izaziva sukobe“, navodi Jovanov.

Govoreći o Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan u Tirani navodi da su ključne poruke sa samita iz Tirane – ekonomija i saradnja.

„To je ono što je najvažnije kada je Balkan u pitanju. Prosto da jedan period koji je za nama, koji je bio obeležen sukobima, koji je bio obeležen nestabilnošću Balkana, dakle zamenimo jednim periodom razvoja“, ocenjuje Jovanov.

Upitan kako kometariše to da se postavljalo pitanje da li će Srbija odnosno predsednik Srbije prisustvovati Samitu odgovara da je predsednik Vučić reagovao kao državnik i čovek koji je i dobio podršku naroda da Srbiju hrabro vodi kroz iskušenja.

„Nije to bio nečiji hir ili nečije neraspoloženje ili je nekoga mrzelo da ide u Tiranu već se samo radilo o tome da su predstavnici EU na veoma loš način reagovali na nešto što je apsolutno neprihvatljivo a to je izigravanje određenih pravila ponašanja. Oni su bez ikakvog problema prihvatili da Srbe predstavljaju oni koji su dobili jedan odsto glasova Srba, to je prosto neverovatno i za nas neprihvatljivo“, navodi Jovanov.

Navodi da je rekao ono što oseća i misli svaki građanin Srbije, nakon novog suludog poteza Aljbina Kurtija i blagonaklonog stava EU prema tome.

Jovanov je takođe dodao da je nepodnošljivo gledati gaženje osnovnih principa demokratije od strane onih istih koji uvek imaju potrebu da na tu temu Srbiji dele lekcije.

Zelenović: Pogrešna odluka Srba o napuštanju kosovskih institucija

Nebojša Zelenović, predsednik poslaničke grupe Moramo – Zajedno, kao pogrešan ocenjujeizlazak Srba iz kosovskih institucija na severu.

„Mislim da je pogrešan potez bio taj što su naši ljudi napustili institucije i omogućili zapravo da se desi ova igra koju sada vode predstavnici kosovskih vlasti, i da je to igra u kojoj smo mi zapravo izgubili priliku da imamo prednost u njoj“, kaže Zelenović.

Govoreći o Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan u Tirani navodi da je dobro što je Srbija imala svog predstavnika na važnom samitu na kome se odlučuje o nekim bitnim pitanjima.

„Pitanjima koja određuju budućnost čitavog Zapadnog Balkana, a ne može da se posmatra Zapadni Balkan bez Srbije. Na kraju krajeva Srbija je u takvom jednom sistemu ili formatu ključna država za nekakvo pokazivanje i perspektive. Mislim da bi bilo štetno po državu Srbiju, po svakog građanina i građanku da se naš predstavnik nije tamo pojavio“, navodi Zelenović.

Prema njegovim rečima, svi zaključci i odluke koji su tamo usaglašeni i potpisani u perspektivi će odrediti kako izgleda Zapadni Balkan.

„A mi iz stranke Zajedno iz grupe Moramo vidimo ga kao jedan jedinstveni ekonomski prostor u kome su sve naše politike, prvenstveno bezbednosne i sigurnosne određene i usaglašene sa Evropskom unijom“, ističe Zelenović.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar