Mihajlovićeva i Alijev: Sporazum o energetici dodatno unapređuje odnose

Zorana Mihajlović je Ilhamu Alijevu prenela pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i istakla da zahvaljujući dobrim odnosima dvojice predsednika postoji politički dijalog na najvišem nivou, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Srbija i Azerbejdžan su dve prijateljske zemlje. Ove godine obeležavamo 25 godina diplomatskih bilateralnih odnosa. Zahvalni smo Azerbejdžanu na podršci našem suverenitetu i teritorijalnom integritetu, a odlični bilateralni i prijateljski odnosi zasnovani na strateškom partnerstvu daju nam mogućnost za unapređenje ekonomskih odnosa, posebno u oblasti energetike“, istakla je Mihajlovićeva tokom sastanka.

Mihajlovićeva je rekla da odlični politički odnosi predstavljaju perspektivu za dalji razvoj ekonomskih odnosa, budući da su azerbejdžanske kompanije već angažovane u oblasti saobraćajne infrastrukture.

Alijev je ocenio da je dolazak potpredsednice Vlade dobar podsticaj za nastavak odličnih odnosa dveju zemalja i zahvalio na pozivu da poseti Srbiju i uzvratio srdačne pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću.

„Radujem se zajedničkim projektima kojima ćemo još više približiti naše dve države. Verujem da ću uskoro doći u posetu kod svog prijatelja, predsednika Vučića, i molim Vas da mu prenesete srdačne pozdrave“, rekao je on.

Saradnja u energetici i putnoj infrastrukturi

Razgovarano je o energetskoj sigurnosti, ali i obezbeđivanju žitarica. Dovoreno je i formiranje radne grupe za unapređenje saradnje u energetici.

Mihajlovićeva je istakla da trgovinska saradnja raste, naročito u poslednje dve godine, a da su ekonomski odnosi podignuti na viši nivo zahvaljujući saradnji u oblasti putne infrastrukture.

Navela je da je kompanija „Azvirt“ izgradila je deonicu auto-puta „Miloš Veliki“, Ljig-Preljina, a angažovana je i na izgradnji obilaznice oko Beograda i brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica.

„Nameravamo da dalje razvijamo saradnju, posebno u oblasti energetike, u čemu će nam memorandum o saradnji umnogome pomoći. Od posebnog značaja je saradnja u vezi sa Južnim gasnim koridorom. Srbija je započela gradnju gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koja će biti završena iduće godine i omogućiće da gas dobijamo i od drugih dobavljača“, istakla je Mihajlovićeva“.

Smatra da intenzivnija saradnja sa Azerbejdžanom u oblasti energetike, pre svega kroz diverzifikaciju ruta i snabdevača prirodnim gasom, može značajno da doprinese većoj energetskoj bezbednosti Srbije i regiona.

Naglasila je da postoji potencijal za unapređenje saradnje i u drugim oblastima, uključujući OIE i korišćenje novih tehnologija i mogućnosti nabavke električne energije, čime Srbija i Azerbejdžan postaju partneri u procesu energetske tranzicije.

Mihajlovićeva je danas prisustvovala otvaranju „Energetske nedelje“ i „Energetskog foruma“, na kojem će sutra i učestvovati.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar