Mihajlovićeva: Ako je tačno da je odbačena tužba protiv Grčića, to je zasnovano na pravu ali suprotno logici

Zorana Mihjalović navodi da resorno ministarstvo nije dobilo zvaničnu odluku o tužbi protiv bivšeg vršioca dužnosti direktora EPS-a. 

„O tome sam saznala iz novina, Ministarstvo rudarstva i energetike nije dobilo nijedan podatak da je odbačena prijava, niti znamo koja, pošto smo podneli tri“, istakla je Mihajlovićeva, stoji u saopštenju.

Navela je da je jedna tužba podneta Višem javnom tužilaštvu jer je nezakonito bio vršilac dužnosti direktora EPS-a, drugu Tužilaštvu za organizovani kriminal jer je, kako se tvrdi, lažima i neistinama pravio paniku i naneo štetu budžetu od 60 miliona dinara i zaustavio proces rada na kopovima u periodu od pet sati.

Treća je takođe predata Tužilaštvu za organizovani kriminal, zbog svega što se dešavalo u decembru prošle godine kada je, ocenjuje, bila ugrožena i nacionalna bezbednost.

„Tužilaštvo je nezavisan organ, čekamo zvaničnu odluku. Ali sam iznenađena, jer ako je tako, to onda nema veze sa logikom i pravdom“, rekla je Mihajlovićeva, odgovarajući na pitanja novinara posle obilaska distributivnog dispečerskog centra EDS u Nišu.

„Državna uprava da bude primer uštede energije“

Prema njenim rečima, državne ustanove, lokalne samouprave i javna preduzeća treba da budu primer i prvi počnu sa smanjenjem potrošnje električne i toplotne energije i istakla da je suština da, bez obzira na to da li će preporuke postati obavezne mere ili ne, svi zajedno, kao društvo i država, učestvujemo u smanjenju potrošnje.

„Postoji razlog zašto smo baš danas u Nišu, a to je zato što je ovo grad koji je prvi počeo sa sprovođenjem preporuka o smanjenju potrošnje energije gašenjem dekorativne rasvete i pravljenjem planova za naredni period“.

Apelovala je na druge opštine i gradove da krenu sa sprovođenjem preporuka, jer je to, kako je poručila, način da pomognu sopstvenoj državi kako se ne bi davao ogroman novac za uvoz struje.

Istakla je da resorno ministarstvo dve godine radi na povećanju ušteda sprovođenjem projekata unapređenja energetske efikasnosti i subvencijama za postavljanje solarnih panela.

„Više od 25.000 domaćinstava završava projekte koje smo zajedno pokrenuli i to je jedan način, a drugi su preporuke kojima pokušavamo da ostvarimo dodatne uštede. Javna preduzeća, državna uprava će do 15. septembra dostaviti planove o uštedi 15 odsto energije. Preporuke koje smo dali za domaćinstva su jako važne, zato što u ukupnoj potrošnji najveći procenat jesu domaćinstva“, izjavila je potpredsednica Vlade.

Ministarka je, odgovarajući na pitanja da li će preporuke postati i obavezne mere, rekla da je važnije da svi, kao društvo, shvatimo značaj električne energije i ponovila da država nijednog trenutka ne pravi planove restrikcije, već da pomaže EPS-u da proizvede što više električne energije.

„Imamo mnogo stručnjaka koji se danas pojavljuju u medijima, koji sebe nazivaju energetskim stručnjacima, a niko pojma nema čime se bavio ili šta je završio i takvi stručnjaci govore o restrikcijama. Država pravi planove kako da EPS proizvede više struje, omogućili smo i uvoz uglja, pregovaramo sa Mađarskom i Azerbejdžanom o uvozu struje do kraja marta, a o restrikcijama ne razgovaramo“, zaključila je Mihajlovićeva.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar