Micotakis: Zapadni Balkan da se priključi EU 2033. godine

U okviru samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi u Solunu, predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je radnoj večeri, koju je Kirjakos Micotakis priredio za šefove država i vlada. 

Grčki premijer je rekao je da bi 2033. godina trebalo da bude rok za pristupanje svih zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. 

To je ambiciozan cilj za Zapadni Balkan, ali mislim da bi mogao biti realan ako se ideja proširenja vrati kao osnovna vrednost Evropske unije, rekao je Micotakis, prenela je ANA.

Po završetku samita SEECP, kojem je predsedavala Grčka, grčki premijer je pozvao Jugoistočnu Evropu da promoviše put mira i međunarodne zakonitosti, zajedničke bezbednosti i prosperiteta.

To je, kako je rekao, osnova Solunske deklaracije, koja je jednoglasno usvojena.

Usvojena zajednička deklaracija iz Soluna je zvanični dokument kontinuirane posvećenosti strana principima demokratije, pravne države i temeljnim principima međusobnog poštovanja i solidarnosti, rekao je Micotakis.

On je ponovio da je ključni prioritet integracija čitavog regiona Jugoistočne Evrope, posebno Zapadnog Balkana, u Evropsku uniju, skoro 20 godina otkako je put otvoren ponovo u Solunu tokom grčkog predsedavanja 2003. godine.

Micotakis je kazao da je došlo vreme da se krene sa odlučnim koracima ka uključivanju Zapadnog Balkana u evropsku porodicu. 

Deset lidera zemalja Jugoistočne Evrope i tri ministra spoljnih poslova podržali su deklaraciju Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), objavljenu nakon završetka samita SEECP u Solunu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar