Мештани Медреговца морали су да напусте своје село, али земљу не дају

Стари и болесни Милица и Рашо Перовић живе у суседној Медвеђи и тугују за својим домом и имањем.

„Све што је могло да се понесе и да се сломи и да се ђаволише то је упропашћено“, каже Милица, док Раша додаје да им је најтеже пало то што су све комшије изгубили.

О продаји земље нема ни говора, сложни су у одлуци сви мештани тог села.

„Ми смо донели одлуку да нећемо да продамо имање. Можда ће се изменити политичка ситуација, као што сви вичу – биће боље, сви помињу неку демократију. Да видимо можда и то дочекамо“, каже Зоран Перовић.

Уместо 20, 100 километара удаљени

Ни до свог села не могу као раније, од њих се тражи да иду около, преко званичног административног прелаза, који је удаљен око 100 километара.

„Овде је био незванични прелаз, односно званичан прелаз, али као привремен. Нама је много значио, а другим прелазима нама је дуже да дођемо, а овде је двадесет километара“, истиче Вуко Ивовић.

Горан Перовић каже да из даљине види своју кућу, и како му секу шуму, али да је беспомоћан. 

„Ја дођем овде, јаве ми неки од комшија – ‘секу ти шуму’. Ја са ове тачке видим кућу као на длану и видим њих где секу, али сам беспомоћан“, рекао је Горан.

Радосав Милић из Орлана сећа се да је 1999. године преко брда једва избегао са 12 старијих мештана. Све што су имали је остало у Орлану.

„Четрдесет пет хектара земље смо имали и две куће, једна је била на спату и приземна“, наводи Радосав.

Може ли Сијаринска бања да оживи читав Јабланички крај

У оближњој Сијаринској бањи остало је неколико расељених породица. Сматрају да би Бања, са мноштвом извора лековите воде, могла да оживи читав Јабланички крај. Обећања за то стигла су из државног врха.

„Ми смо у овој години од министарства грађевине Владе Републике Србије добили два пројекта, које ће финансирати то министарство. То је у Сијаринској Бањи изградња римског купатила. Вредност те инвестиције је негде око 117 милиона динара и други пројекат је реновирање Културног центра, такође у Сијаринској Бањи“, рекао је заменик председника Општине Медвеђа Раде Перовић.

Циљ је да се задрже млади људи, који ће моћи да остваре све животне потребе у том делу земље.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar