Memorandum o razumevanju između Srbije i Somalije

Ivica Dačić je rekao da se poseta njegovog somalskog kolete može tumačiti kao vrsta prethodnice za intenziviranje političkih odnosa dve zemlje i bilateralne posete na još višem nivou sa željom da predsednik Somalije uskoro poseti Srbiju što bi, ocenio je, u diplomatskim odnosima dve zemlje bio veoma značajan događaj.

Podsetio je da između Srbije i Somalije postoji tradicionalno prijateljstvo još iz vremena Tita i Pokreta nesvrstanih, ali i dodao da odnosi dve zemlje nisu dovoljno razvijeni ni na političkom planu, ni na ekonomskom, kulturnom i svakom drugom.

„Zato smo doneli odluku da intenziviramo naše odnose“, istakao je Dačić.

Naglasio je da Srbija poštuje teritorijalni integritet Somalije i obratno, Somalija poštuje naš teritorijalni integritet.

„Mi ćemo na toj liniji i u tom pravcu sarađivati i u svim međunarodnim organizacijama“, rekao je Dačić.

Naveo je da je ekonomska saradnja Srbije i Somalije na veoma niskom nivou zbog čega, dodao je, treba ostvariti veće povezivanje poslovnih zajednica dve zemlje.

Više stipendija za studente iz Somalije

Takođe, dodao je da je na današnjem sastanku dogovoreno da se poveća broj stipendija za somalske studente u Srbiji.

„Do sada je bilo 20 iskorišćenih stipendija od strane somalskih studenta i gledaćemo da taj broj bude sve veći u narednim godinama“, rekao je Dačić.

Naveo je da je dogovoreno da se naprave dogovori u raznim drugim oblastima u kojima se može ostvariti što bolja saradnja kao što je vojno obrazovanje, vojno zdravstvo, vojno usavršavanje i obuka…

„Ovo je bio veoma koristan sastanak, otvaranje nove ere u našim odnosima i veoma mi je drago jer sam siguran da ćemo u narednom periodu da budemo svedoci intenzivirane saradnje“, rekao je Dačić i posebno pozdravio to što je Somalija otvorila ambasadu u Srbiji.

Nastavak istorijskih odnosa

Ministar Džama je rekao da je Srbija divna zemlja, a srpski narod prijateljski, te ocenio da je ova poseta nastavak istorijskih odnosa dve zemlje.

„Sećamo se posete našeg predsednika 60-ih godina kada smo postali nezavisna država i od tog vremena do početka 90-ih, pre nego što je počeo rat u Somaliji, ovi odnosi su bili odlični“, rekao je on.

Naveo je da je to bila jedna od najboljih saradnji gde je Somalija imala koristi u svim sektorima, uključujući i oblasti ekspertskih veza, obuke vojske, zdravstva i drugih stručnjaka, te dodao da Somalija još uvek ima eksperte koji su obrazovani u Srbiji.

„Ovde sam da ponovo oživimo tu divnu saradnju. Želim da omogućim da se svi sektori razvijaju i koriste veštine i mogućnosti ove zemlje. Želeo bih da povežem naše zdravstvene sektore i ovom prilikom se zahvaljujem što je i pre ove posete postojala podrška koju Vlada Srbije pruža“, rekao je Džama.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar