Mehaj: Kosovo domaćin vežbe „Defender Europe 23“

„Na ‘Defender Europe 23’ kosovska vojska učestvovaće sa dva puka. Tokom ove vežbe planira se validacija pešadijskih kapaciteta KBS-a na nivou puka, od strane specijalizovanih jedinica za validaciju vojske SAD“, preneo je Mehaj preko društvenih mreža.

Vežba „Branilac Evrope 21“ održana je prošle godine u Albaniji na više od 30 poligona, i na njoj je učestvovalo preko 28.000 vojnika.

Fokus vojne vežbe, rekao je tada albanski premijer Edi Rama, bio je na demonstraciji spremnosti Sjedinjenih Američkih Država za interakciju sa vojskom partnera NATO-a radi povećanja sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana i Crnog mora.

U dvonedeljnim vojnim vežbama, od 17. maja do 2. Juna 2021. godine, u šest baza u Albaniji učestvovalo je 6.000 američkih vojnika, a prisutni su bili i vojni brodovi iz Velike Britanije.

Zapadna vojna alijansa vežbu „Branilac Evrope 22“ organizovala je u Evropi i Africi, I uključivala je više od 3.268 američkih i 5.887 vojnika iz 11 savezničkih i partnerskih zemalja, uključujući Dansku, Estoniju, Nemačku, Francusku, Letoniju, Litvaniju, Holandiju, Poljsku, Slovačku, Švedsku i Veliku Britaniju.

 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar