Макронов коментар долио уље на ватру – Француска паралисана штрајковима и блокадама

Француски радници љути на Макрона и његов план да подигне старосну границу за пензију блокирали су приступ терминалу на главном аеродрому у Паризу у оквиру националног дана протеста, приморавши неке путнике да до тамо стигну пешице.

Пут ка Аеродрому “Шарл де Гол“ и многе друге саобраћајнице као и приступ школама и универзитетима блокирале су групе демонстранта са транспарентима на којима је пише: „Не пензионој реформи“, преноси Ројтерс.

У близини Тулуза, на југозападу земље, виде се облаци дима који се издижу из запаљених гомила отпада којима се блокира саобраћај на ауто-путу. Синдикални активисти блокирали су и железничку пругу на „Гар де Лион“ у Паризу, види се на снимку телевизије БФМ.

Истраживања јавног мњења показују да се већина бирача противила померању старосне границе за одлазак у пензију за две године, тек са навршених 64.

Бука и бес

Бирачи су додатно љути због прошлонедељне одлуке владе да прогура промене пензија у парламенту без гласања, као и због Макронових пркосних коментара.

Макрон је прекинуо вишенедељно ћутање о новој политици и рекао да ће остати чврст и да ће закон ступити на снагу до краја године, у једном тренутку упоредивши протесте са нападом на амерички Капитол 6. јануара 2021.

Из највећег синдиката, умереног, ЦФГТ напомињу да је Макронов коментар „појачао бес“, штрајкача. Из радикалнијег синдиката ЦГТ оптужују Макрона да је „запалио земљу“.

Производња електричне енергије такође је смањена пошто су синдикати извршили притисак на владу да повуче закон. Обим летова са аеродрома и даље ће бити смањен током викенда, саопштила је француска Управа цивилног ваздухопловства.

Протести су такође циљали на складишта нафте и блокирали терминал течног природног гаса у Денкерку на северу Француске.

Протести против новог закона, који планира повећање старосне границе за одлазак у пензију, привукли су огромне масе на митинзима које организују синдикати од јануара.

Како наглашава британска агенција, већина протеста је била мирна, али је гнев нарастао пошто је влада прогурала закон заобишавши гласање у доњем дому парламента, где нема апсолутну већину и није била сигурна да ће добити довољну подршку.

Због тога француска влада „за длаку“ је преживела гласање о неповерењу, које је покренуто на иницијативу посланика опозиције.

Од тада, у протеклих седам ноћи у Паризу и другим градовима су насилне демонстрације које прате запаљени контејнери и сукоби са полицијом. Прошлог петка током протеста полиција у Паризу привела је 217 особа

Последњи талас протеста представља најозбиљнији изазов Макроновом ауторитету од побуне „жутих прслука” пре четири године.

Губици већ узимају данак због штрајкова у време високе инфлације, а француска влада се нада да ће протести и штрајкови, на крају, изгубити снагу.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar