Makron i Šolc pisali Vučiću: Pokažite spremnost za teške odluke

„Upućujemo Vam ovo zajedničko pismo u trenutku od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana. Uvereni smo da, u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi“, piše u pismu Emanuela Makrona i Olafa Šolca.

Navode da je puna normalizacija odnosa Beogarda i Prištine od suštinskog značaja za Zapadni Balkan, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika.

„Obraćamo Vam se kao lideru Vaše zemlje, kako bismo apelovali na Vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU. Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou“, piše u pismu.

Stoga smo, kako kažu, zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima.

U pismu predlažu da savetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posete Beograd i Prištinu, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred.

„Iskreno se nadamo da će ova inicijativa naići na Vaše interesovanje i podršku“, navodi se u zajedničkom pismu Makrona i Šolca.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar