Makron i Šolc pisali i Kurtiju

U pismu Aljbinu Kurtiju, koje su Olaf Šolc i Emanuel Makron poslali i predsedniku Vučiću, navodi se da je „za Zapadni Balkan od presudnog značaja potpuna normalizacija odnosa Kosova i Srbije“.

„Ovim pismom obraćamo vam se u ključnom trenutku za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana. Uvereni smo da u svetlu ruske agresije na Ukrajinu treba da uložimo još snažnije napore da evropska perspektiva postane realnost za države Zapadnog Balkana i da se pronađu rešenja za aktuelne bilateralne i regionalne sporove. Za Zapadni Balkan je od presudnog značaja potpuna normalizacija odnosa Kosova i Srbije“, naveli su Šolc i Makron.

Pozvali su Kurtija „da pokaže spremnost i maksimalnu odlučnost za donošenje teških odluka, koje vode ka napretku dijaloga koji vodi EU, između Kosova i Srbije“.

„Nedavne tenzije su pokazale da su hitno potrebni konstruktivni koraci na putu napred, na praktičnom i političkom nivou“, navodi se u pismu i obaveštava da su zadužili savetnike za spoljnu politiku i bezbednost, Jensa Plotnera i Emanuela Bonea, da direktno podrže Miroslava Lajčaka u njegovim naporima.

„Naš predlog je da predstavnici sa Miroslavom Lajčakom odu u zajedničku posetu Kosovu i Srbiji, kako bi se pronašle opcije, kako bi se proces brzo odvijao. Veoma se nadamo da će ova inicijativa imati vaše interesovanje i podršku“, podvlači se u pismu Šolca i Makrona Aljbinu Kurtiju.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar